Bylinky jsou rostliny, které nám slouží a těší nás. Jsou naším těsným spojením s přírodou. Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Bývaly považovány za děti Matky Přírody. Některé zůstaly těmi dětmi dodnes.
Vítejte u krásného, zdravého a voňavého tématu, kde jsme si už představily bazalku a mátu peprnou. Dnes si povíme něco o rostlince zvané libeček lékařský.
Dnes nebudu na toto téma sama, svými cennými poznatky a radami mi přispěje naše čtenářka milující a pěstující bylinky - Tina5.
Pokud byste se chtěly připojit i vy ostatní, pište na redakční e-mail: alexandra.stuskova@zena-in.cz, předmět BYLINKY. Ráda uvítám vaše informace, poznatky a nápady, poněvadž svět bylinek je nekonečný. |
---|
A teď už slíbený Libeček lékařský
Původ
Začátky pěstování libečku směřují do orientálních zemí, konkrétně do Persie. Odsud se zhruba od poloviny 8. století libeček rozšířil do středoevropských oblastí. Zpočátku byl pěstován jen v klášterních zahradách.
Pěstování
Libeček je mrazuvzdorná vytrvalá bylina, nepěstuje se v bytě, ale na zahradě, kde vydrží hodně dlouho, nebo v nádobě na balkóně, nejlépe ve velkém prostorném kýblíku. Libeček je na pěstování velmi nenáročný. Nemusí se každou zimu uklízet a na jaře znovu vysévat. Nejvíce mu vyhovuje místo na slunci nebo v polostínu. Zalévá se jen občas, když je velké sucho,
Libeček se získá dělením velkých trsů nebo výsevem. Dělení je výhodnější, protože na bohatý zdroj listů stačí jediný odkopek. Ujme se i rostlinka, která se dá koupit v plastovém kelímku. Pokud libeček vyséváme, tak v březnu a přímo na místo, kde bude nastálo. Semena vzcházejí velmi pomalu, proto se doporučuje je vysévat s nějakou značkovací plodinou. Malé rostlinky se protrhávají.
Použití
Nejčastěji se libeček přidává do vody při vaření brambor. Dodá jim svou specifickou chuť, trochu připomínající maggi. Hodí se také do polévek, omáček i dušených zeleninových jídel. Vynikající je rovněž k rybím pokrmům. Použít lze listy čerstvé i sušené. Mladé listy jsou velmi chutné v salátech. V kuchyni lze využít i silné duté lodyhy, a to tak, že se vyvaří v polévce či omáčce. Poté se vyndají, ale výrazná, aromatická chuť zůstane. Libeček může dokonce nahradit v jídle sůl.
Léčivé účinky
Z libečku lze využít prakticky všechno. Listy, duté stonky, zralé nažky i kořeny vykopané na podzim. Čajové směsi s obsahem libečku se používají při nadýmání a nechutenství, podporuje trávení a zklidňuje pálení žáhy. Dobře působí i při zánětech močových cest. Koupele v odvaru z libečku jsou účinné proti plísňovým onemocněním a zlepšují prokrvení končetin.
Libeček v magii
Libeček prý vyhání melancholii a zlepšuje náladu. Vložením sáčku s libečkem nebo přidáním odvaru z něj do koupele můžete zvýšit svou přitažlivost. Také pozitivně účinkuje před setkáním s novými lidmi. Když ho budete mít u sebe, setkání proběhne hladce a přátelsky. Silný odvar ze semen či listů libečků v koupeli se u některých kmenů dodnes používá jako očista před rituály.
Libeček očima čtenářky Tiny5 Libeček mám na zahrádce už roky a nedám na něj dopustit. Hodně ho používám do polévek, do omáček, třeba do rajské, a ráda ho přidávám do vody, když vařím brambory. Kvůli dětem doma moc nesolíme, kolikrát stačí opravdu jen ten libeček. |
---|
Příště: Anýz vonný
použitý zdroj: Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990
Nový komentář
Komentáře
poučný článek
Nedám na něho dopustit
. Pěstuji si ho na balkoně, výborná záležitost do polévek a podobně
.
Už ani nevím, kolik let ho máme na zahrádce. Dávám do polévky, při vaření brambor, do sekané. Při vegetaci čerstvý, přes zimu namražený. A máme ho dost i pro domáctnost syna i dcery.
měla jsem ho na zahrádce, ale vymrzl. Škoda, protože byl výborný
Díky za radu,libeček nemám,ale určitě si ho pořídím
na mě je libeček moc aromatický, tak jsem ho ze zahrádky dala pryč
Libeček mám
Libeček mám zasazený ujal se,koupila jsem si rostlinku na trhu.Začnu ho používat,díky za rady.
ja libeček nepoužívám...moc aromatický
Na zahradě jsem měla už dosti velký keřík libečku, který jsem dosti používala. Předloni jsem ho přesadila, protože jsem toto místo potřebovala pro okrasný keřík. To jsem dělat neměla, protože se na novém místě neujal. Loni jsem zasadila nový, a ten se přijal, ale už s ním hýbat nebudu.
Libeček nemusím! No a u nás mu říkáme vopich
Jindriska8 — #38 i my, suším pro celé široké okolí
Četla jsem, že přes duté stonky se má v zimě pít horké mléko na nachlazený krk. Ještě jsem to nezkoušela.
Ano, i libeček máme
. A taky mátu, šalvěj, tymián, rozmarýn, bazalku, pažitku, petrželku, ....
Libeček mám na zahradě a sušíme si ho na zimu.
Miluju libeček, cpu ho od masa, přes polévky, do zeleniny... rodina si už zvykla
Trefa:libecek mam na zahrade,hodne ho pouzivam pri vareni.mame ho radi.
libeček hodně používám,je skvělý
Na zahradě mám obrovský keř libečku. Na zimu ho buď nasuším nebo nakrájený zamrazím a je k dispozici celou zimu
Libeček je skvělý a když
se to s ním nepřežene, není až tak aromatický.