IMG_20200907_082256.jpg (199 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Na přípravu tohoto skvělého jídla budete potřebovat několik méně tradičních surovin (především koření), které už ale seženete ve většině běžných supermarketů.

Můžete použít stehenní řízky nebo prsa, klidně i mix obojího, když koupíte celé kuře a vykostíte si ho. Což doporučuji všem, protože vám pak zbude kuřecí skelet na vývar.

Receptů na butter chicken opět existuje hodně a já vám nabízím ten, který u nás doma chutná už několik let.

Suroviny

  • 800 g kuřecího masa

na marinádu

  • 1 vrchovatá lžíce koření garam masala
  • 3 stroužky česneku - nasekaného najemno
  • nastrouhaný kousek zázvoru (velký asi jako palec)
  • 150 g bílého jogurtu (použijte tučný, řecký)

dále budete potřebovat

  • sůl podle chuti
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička koriandru (koření)
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 300 ml rajčatové passaty (nebo rajčat v konzervě)
  • slunečnicový olej nebo kokosový tuk na smažení
  • čerstvé chilli (podle chuti)
  • 80 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

Nejprve si nakrájejte maso na kousky, které naložíte do marinády. Ideálně přes noc, ale minimálně na 2 až 3 hodiny.

Na druhý den si připravte velký hrnec a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Opékejte asi deset minut a přidejte česnek. Pokračujte dalších pět minut a vsypejte koření garam masala, kardamom a koriandr. Opékejte asi dvě minuty. Přidejte rajčatovou passatu a smetanu, kurkumu a pepř. Ochuťte solí (zpočátku tak 1 lžička, později můžete přidat). Provařte společně pět minut a potom omáčku rozmixujte dohladka.

Přidejte maso i s marinádou a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud nebude maso hotové. 

Poté vmíchejte máslo a podávejte s chlebem naan nebo rýží. Kdo chce, může si do jídla vmíchat najemno nakrájené chilli a nasekaný čerstvý koriandr.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kokosové kuře s limetou a chilli

11.jpg (230 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Hovězí kousk v kokosovém mléce

22.jpg (140 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Kuře v těstíčku po asijsku

33.jpg (144 KB)

Foto: Alena Kolaříková