Foto: Alena Kolaříková
Na přípravu tohoto skvělého jídla budete potřebovat několik méně tradičních surovin (především koření), které už ale seženete ve většině běžných supermarketů.
Můžete použít stehenní řízky nebo prsa, klidně i mix obojího, když koupíte celé kuře a vykostíte si ho. Což doporučuji všem, protože vám pak zbude kuřecí skelet na vývar.
Receptů na butter chicken opět existuje hodně a já vám nabízím ten, který u nás doma chutná už několik let.
Suroviny
- 800 g kuřecího masa
na marinádu
- 1 vrchovatá lžíce koření garam masala
- 3 stroužky česneku - nasekaného najemno
- nastrouhaný kousek zázvoru (velký asi jako palec)
- 150 g bílého jogurtu (použijte tučný, řecký)
dále budete potřebovat
- sůl podle chuti
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce koření garam masala
- 1 lžička koriandru (koření)
- 1 lžička kurkumy
- špetka kajenského pepře
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 300 ml rajčatové passaty (nebo rajčat v konzervě)
- slunečnicový olej nebo kokosový tuk na smažení
- čerstvé chilli (podle chuti)
- 80 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup
Nejprve si nakrájejte maso na kousky, které naložíte do marinády. Ideálně přes noc, ale minimálně na 2 až 3 hodiny.
Na druhý den si připravte velký hrnec a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Opékejte asi deset minut a přidejte česnek. Pokračujte dalších pět minut a vsypejte koření garam masala, kardamom a koriandr. Opékejte asi dvě minuty. Přidejte rajčatovou passatu a smetanu, kurkumu a pepř. Ochuťte solí (zpočátku tak 1 lžička, později můžete přidat). Provařte společně pět minut a potom omáčku rozmixujte dohladka.
Přidejte maso i s marinádou a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud nebude maso hotové.
Poté vmíchejte máslo a podávejte s chlebem naan nebo rýží. Kdo chce, může si do jídla vmíchat najemno nakrájené chilli a nasekaný čerstvý koriandr.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kokosové kuře s limetou a chilli
Foto: Alena Kolaříková
Hovězí kousk v kokosovém mléce
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář