Buřtguláš patří určitě ke klasikám české kuchyně. Je to jídlo levné, příprava je časově nenáročná a zvládnou jej uvařit i kuchaři začátečníci. Tak s chutí do práce!

Suroviny
Základem každého buřtguláše jsou pochopitelně buřty. Chcete-li kabanos, točený salám nebo párek. Pojmenujte si tuhle "nezdravou" uzeninu, jak se vám líbí. Záleží na vašem výběru, jestli použijete jemnější nebo mastnější.
Kdo má rád pikantní jídla, použije třeba ostřejší klobásku.
Pro čtyři osoby budete potřebovat asi půl kila uzeniny, kterou nakrájíte na kostičky nebo kolečka.

Další důležitou surovinou jsou brambory. Oloupané a omyté je nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, popřípadě kolečka. Množství záleží na vás, pro čtyři osoby je vhodných asi 500-800 g.

Zapomenout byste neměli ani na cibuli. Postačí jedna nebo dvě, nakrájené na drobné kostičky nebo půlkolečka.

Z kořenicích přísad je nezbytná sůl, pepř, gulášové koření a sladká paprika. Další záleží na vaší chuti. Někdo přidává ještě masový bujon, kmín, majoránku, česnek. Iljanka přidává dokonce bazalku a oregano.

Na smažení použijte to, co vám vyhovuje. Rostlinný tuk nebo sádlo je určitě nejvhodnější.
Na zahuštění můžeme použít mouku nebo instantní jíšku.

Postup
V hrnci rozpustíme sádlo (nebo rozehřejeme olej). Vsypeme nakrájené brambory, cibulku a uzeninu, které krátce osmahneme. Přisypeme sladkou papriku, gulášové koření a případné další koření. Promícháme a zasypeme moukou. Znova promícháme, velice krátce osmahneme a zalejeme vodou.
Vaříme až do změknutí brambor.
Příprava buřtguláše vám zabere asi půl hodiny, i se vším krájením a loupáním.
Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe chlebem.

Jde to i jinak...
Iljanka
přidává do guláše ještě smetanový sýr, popřípadě Palivec. Guláš tak získá smetanovou chuť.

Kdo má rád kyselejší jídla, může si do guláše přidat trochu octa.

Žábina dělá superrychlý buřtguláš: "Já dám nejdřív cibulku na tuk, pak na ni buřty, opeču je a zaliju Maggi gulášovou šťávou, která se rozmíchá v půl litru vody. Navíc do guláše dám vařit brambory nakrájené na kostičky. Guláš už nekořením, aby nebyl přeplácaný. A nakonec malinko zahustím instantní jíškou."

Na zahuštění nemusíte použít ani instantní jíšku, ani mouku. Pokud jednu nebo dvě brambory nakrájíte na výrazně menší kousky než zbylé brambory. Ty se potom v guláši rozvaří a zahustí jej.

Máte rádi houby? Klidně je do buřtguláše přidejte. Nepřehánějte to s množstvím, stačí jen pár pro chuť.

Ladia postupuje podobně jako v základním receptu, ale uzeninu smaží zvlášť a do guláše přidává až po změknutí brambor. Nezapomíná ani na hodně majoránky a česneku.



Máte nějakou speciální vychytávku na buřtguláš?

Dobrou chuť přeje

   

                                       
TÉMATA:
SEZONA