Buřtguláš patří určitě ke klasikám české kuchyně. Je to jídlo levné, příprava je časově nenáročná a zvládnou jej uvařit i kuchaři začátečníci. Tak s chutí do práce!
Suroviny
Základem každého buřtguláše jsou pochopitelně buřty. Chcete-li kabanos, točený salám nebo párek. Pojmenujte si tuhle "nezdravou" uzeninu, jak se vám líbí. Záleží na vašem výběru, jestli použijete jemnější nebo mastnější.
Kdo má rád pikantní jídla, použije třeba ostřejší klobásku.
Pro čtyři osoby budete potřebovat asi půl kila uzeniny, kterou nakrájíte na kostičky nebo kolečka.
Další důležitou surovinou jsou brambory. Oloupané a omyté je nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, popřípadě kolečka. Množství záleží na vás, pro čtyři osoby je vhodných asi 500-800 g.
Zapomenout byste neměli ani na cibuli. Postačí jedna nebo dvě, nakrájené na drobné kostičky nebo půlkolečka.
Z kořenicích přísad je nezbytná sůl, pepř, gulášové koření a sladká paprika. Další záleží na vaší chuti. Někdo přidává ještě masový bujon, kmín, majoránku, česnek. Iljanka přidává dokonce bazalku a oregano.
Na smažení použijte to, co vám vyhovuje. Rostlinný tuk nebo sádlo je určitě nejvhodnější.
Na zahuštění můžeme použít mouku nebo instantní jíšku.
Postup
V hrnci rozpustíme sádlo (nebo rozehřejeme olej). Vsypeme nakrájené brambory, cibulku a uzeninu, které krátce osmahneme. Přisypeme sladkou papriku, gulášové koření a případné další koření. Promícháme a zasypeme moukou. Znova promícháme, velice krátce osmahneme a zalejeme vodou.
Vaříme až do změknutí brambor.
Příprava buřtguláše vám zabere asi půl hodiny, i se vším krájením a loupáním.
Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe chlebem.
Jde to i jinak...
Iljanka přidává do guláše ještě smetanový sýr, popřípadě Palivec. Guláš tak získá smetanovou chuť.
Kdo má rád kyselejší jídla, může si do guláše přidat trochu octa.
Žábina dělá superrychlý buřtguláš: "Já dám nejdřív cibulku na tuk, pak na ni buřty, opeču je a zaliju Maggi gulášovou šťávou, která se rozmíchá v půl litru vody. Navíc do guláše dám vařit brambory nakrájené na kostičky. Guláš už nekořením, aby nebyl přeplácaný. A nakonec malinko zahustím instantní jíškou."
Na zahuštění nemusíte použít ani instantní jíšku, ani mouku. Pokud jednu nebo dvě brambory nakrájíte na výrazně menší kousky než zbylé brambory. Ty se potom v guláši rozvaří a zahustí jej.
Máte rádi houby? Klidně je do buřtguláše přidejte. Nepřehánějte to s množstvím, stačí jen pár pro chuť.
Ladia postupuje podobně jako v základním receptu, ale uzeninu smaží zvlášť a do guláše přidává až po změknutí brambor. Nezapomíná ani na hodně majoránky a česneku.
Máte nějakou speciální vychytávku na buřtguláš?
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
dělám
jednoduchý recept, když není moc času
rychlovka dobra
jednoduchý ale dobrý:)
Dobré jídlo,doma chutná všem.Zkusím uvařit ten tvůj a porovnám s mým osvědčeným receptem. Ráda experimentuji.
Přidám,co dům dá.
Buřtguláš je v naší rodině jedno z oblíbených jídel. Když chci jeho chuť zváraznit přidávám do něj bobkový list a když chceme nějakou změnu, můžete do něj přidat zeleninu. Začnete jako kdyby jste chtěli dělat lečo, cibulka, salám /buřty/, rajčata, papriky a pak už klasický postup jako u normálního buřtguláše. Mňam, asi dneska budeme vyřit :-DD
Tohle jídlo prostě nepozřu (jako nepozřu nic, v čem jsou vařené uzeniny ), ale asi ho budu muset začít aspoň vařit, neb je po mně vyžadováno
Micuska: Jasně že to je brgůl. A taky je dobrej fagůl. To je prakticky totéž, ale z předvařených fazolí.
opčený kabanos přidávám až nakonec do každého talíře,zůstane křupavý a to máme rádi.Navzdory předpisům EU ho dělám den předem,nechám odležet.Používám gulášovou směs koření od Vitany a pár stroužků česneku na závěr.
Manx: Blbost. Ani na ten metrák to nedotáhneš
Manx: Tvoji bych si klidně dala, ty nejsi dvoumetráková soudružka Daňhelová Ale kvůli mně bys do ní tu rejži dávat nemusela
Manx: Mám za sebou týden diety o nenáviděných jogurtech a vývarech kvůli bolestivému zánětu v dásni. Ale ani ten smrtelný hlad by mě nedonutil sníst rajčatovou polévku s rýží. I když rajskou v pizzerii si dám s chutí
Já dodnes nenávidím nudle s mákem. Ty nudle byly vždy studené, brrr ... a mák, ten pouze s pistolí u hlavy. svetluszka: u nás se zase říkává slepý guláš ... ať koukáš jak koukáš, maso nikde ...
Meander: zeva: markeet: Clerenc: takhle jsem jim vratila petrzelovou polivku (teda..ona byla obyc zeleninova, ale koren petrzele mi proste nechutna a ne a ne a ne )... Nastesti zpet do talire, takze jsem v trapeni nemusela pokracovat
já měla ve školní jídelně divné pocity nad každým jídlem. A to jsem docela žravá. Ten smrad je nezapomenutelný a jakmile mi ho jen trošku něco vzdáleně připomene, zas se mi houpe žaludek. Mně zas nechutnalo vařené hovězí. Člověk to pořád kousal, v puse to rostlo, vysychalo a spolknout se nedalo. Nakonec jsem to nacpala do pouzdra na příbory a bála se to přiznat. Další smrad...nesnáším jídelny!
Chybí mi tam mezera
...rajčatová (ne rajská) polévka s rýží a k tomu dvoumetráková soudružka Daňhelová, co nám všem nalévala poctivé porce a přes našedávení a zelené ksichty nás nutila to ne sníst, ale sežrat... Smrt soudružkám!
Meander: ja takhle ohazovala po buchtickach s kremem . burtgulas nam ve skole snad ani nedelali.