Foto: Shutterstock
Burčák se vyrábí z bílých hroznů, ale populární se stává i burčák červený nebo růžový, který se vyrábí z modrých hroznů a je vzácnější. Pije se v u nás v Česku, u našich sousedů na Slovensku, v Rakousku a Německu – tam se označuje jako Sturm.
Burčák je zdravý
Možná si říkáte, že tento sladký nápoj nemůže být nic zdravého, ale opak je pravdou. Tento 4–6% mok obsahuje kromě kvasinek i vitamíny, například vitamín B a tiamin, který podporuje správnou činnost srdce, snižuje únavu a zlepšuje stav kůže, nehtů i vlasů. Zároveň obsahuje i bílkovinu a kyselinu pantotenovou, která skvěle působí na zažívání. Kyselina nikotinová zase umí zabránit kožním a nervovým onemocněním. Burčák má velmi pročišťující účinky a pokud nejste zvyklí na vyšší příjem bílkovin, může se to u vás projevit projímavě.
Praktické tipy
Burčák by měl být starý maximálně tři dny. Na dně a na stěnách se mohou objevovat lehké usazeniny, což není na škodu. Při skladování nezapomínejte pravidelně povolovat víčko, protože uvnitř se hromadí oxid uhličitý, který může zapříčinit explozi. Ne jednomu se stalo, že mu burčák, zejména ten červený, krásně ozdobil auto, zeď nebo ledničku. Pozor na to.
Foto: Shutterstock
Zdání klame
Možná máte pocit, že se jedná o sladkou limonádu, které můžete vypít jakékoliv množství. Je pravda, že se díky své příjemné chuti lehce pije a není problém ho vypít i litr najednou, ale to se pak nedivte, že máte problém si dojít i na toaletu a ráno vám třeští hlava. Dopřejte si, ale s mírou.
Pozor na náhražky
Mnozí obchodníci se snaží obalamutit své zákazníky a místo pravého burčáku se jim snaží prodat zkvašený jablečný mošt nebo podobně vypadají mok, který ale s burčákem nemá nic společného. Vždy se proto ujistěte, že kupujete český produkt a prodejce má jasně viditelné, odkud burčák je a z jakých hroznů a odrůd. Dalším ukazatelem je sytá žluto-zelená barva. Pokud je příliš hnědý, značí to staré hrozny.
TIP na akci – Burčákový pochod
1. října se koná burčákový pochod, který založil Klub českých turistů. Trasa vede po okolí Hovoran, Mutěnic, Dubňan a končí v oblasti Mutěnických Búd. Je to velký zážitek, tak si to nenechte ujít.
Zdroj: vinazmoravyvinazcech, jindrovovinarstvi, vinomapa, vinarskecentrum
Nový komentář
Komentáře
No, podle mého nemá být burčák vysloveně sladký. Pokud je, tak je to obvykle právě různě "vylepšované" jablky nebo něčím jiným. Což se mi už letos přihodilo. Naivně jsem chtěla podpořit malé celkem nedávno vzniklé severočeské vinařství. Provozují to mladí sympatičtí lidé, neupírám jim, že mají hezky opečované vinice a nepochybně se tam dost namakali. Ale to, co se nestyděli prodávat jako burčák, byl jablečný mošt. Ne že by se to nedalo pít, ale sakra tak se přiznám a prodávám jablečňák, neříkám tomu burčák, ne? Když je to dobré, zákazníky si to najde. Ale jak mi někdo tvrdí, že kupuju burčák a jsou to jablka, tak jsme skončili, už jim nevěřím. Možná nemají špatné víno, ale nechce se mi to už zkoušet, pověst si už pokazili. Škoda.
My kupujeme moravský produkt. Nekupujeme žádný burčák dřív, než jsou zralé hrozny. Ani se doma neshodneme, já mám nejraději tu šťávičku a muž ten ostřejší.
Když mám to časově výjde, jezdíme do Litoměřic na vinobraní. Tam ochutnáme burčák z místních vinic. Loni jsem koupila láhev ve vinotéce - měl to být burčák z Moravy. Zbytek nápoje jsem nechala několik dní v lednici - vůbec se nezměnil. Co nám to vlastně prodávají ? Je v něm nějaký konzervant ?