650ab7db6939dobrazek.jpgFoto: Labeta

Potřebujete

  • 100 g bulguru
  • 3 lžíce Naklíčené pohanky (např. Labeta)
  • 1 menší červená řepa
  • 1 červený pomeranč (příp. grep)
  • Feta nebo balkánsky sýr (hodí se i kozí sýr)
  • rukola
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Bulgur propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou 1:1 na cca 10–15 min). Než se uvaří bulgur, dejte péct do trouby řepu. Celá (rozpůlená a v alobalu) se bude péct déle, můžete si ji tedy klidně předpéct den předem. Pokud ji oloupanou nakrájíte rovnou na plátky a zabalíte do alobalu, bude upečená během pár minut. Je možné opéci ji i na domácím stolním grilu, je to pak také otázka pár minut. Pečte ji v alobalu a potřenou olejem. Do uvařeného bulguru vmíchejte lžíci naklíčené pohanky. Na talíře rozložte rukolu, přidejte uvařený bulgur s pohankou, plátky pečené řepy (tu dle chuti osolte a opepřete), kousky pomeranče, nakonec nadrobte sýr a navrch ještě ozdobte naklíčenou pohankou. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.

Možná by vám chutnal i tento salát: 

60a627d794c67obrazek.pngFoto: Alena Kolaříková