Madeirské víno je madeirské víno. Na své stoly si je objednávají panovníci, prezidenti, zbohatlíci i obyčejní lidé. Mezi jeho velké obdivovatele se počítal například Winston Churchill.

 

Představovat Madeiru asi nemá smysl, je to ostrov patřící k Portugalsku, ležící na západ od Evropy a 600 km vysoko nad Afrikou. Je to ostrov věčně rozkvetlý orchidejemi, ostrov věčného jara.  Výborné místo pro turistiku i povalování na lehátkách u moře či hotelových bazénů.  Ostrov civilizovaný, ale ještě nepříliš zasáhnutý davovým šílenstvím rekreačních pobřežních zón jiných míst.

 

A k tomu vínu. Když jsem se jej poprvé napil, neměl jsem v něj příliš důvěru, ale jeho jemná lehce aromatická chuť si mne nakonec získala.

 

Když se řekne madeirské víno, nemyslí se tím obyčejné víno, ale víno alkoholizované. Víno, které pomohlo kolonizovat celý svět, víno, které zachraňovalo námořníky před kurdějemi. A abyste ani vy nedostali kurděje, až budete na Madeiře, ochutnejte ho.

 

Trocha z historie: již v polovině šestnáctého století zastavovaly na Madeiře lodě, aby naložily sudy s místním vínem, které pomáhalo námořníkům neonemocnět kurdějemi díky obsahu vitaminů a minerálů. Posléze se zjistilo, že když lodě připluly zpět z rovníkových oblastí, mělo víno lepší chuť, a tak na Madeiru na dlouhých plavbách sálalo tropické slunce.

 

Madeiřané proto na lodě plující do tropů dávali tento náklad cíleně. Až v 18. století přišli na vylepšení: tento proces, zvaný estufagem, se používá dodnes. Madeira se vaří šest měsíců na slunci za pomoci horké vody v trubkách. Dříve než se do ní přidá brandy, uchovává se obvykle šest měsíců při teplotě 40-50 °C. Vlastnosti vína jsou dány odrůdou hrozna. Pěstují se čtyři druhy Madeiry, jež se pijí při různých chodech.

 

DRUHY MADEIRY

Sercial

- se vyrábí z bílého hroznu, jež se pěstuje ve výšce kolem 800 metrů. Jedná se o suché víno zlatožluté barvy, které se doporučuje podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě, a to mírně vychlazené. Kvalitní sercial dozrává alespoň 8 let.

Boal

- je tmavé víno ořechové chuti. Vyrábí se z bílého hrozna, které se sklízí ve výšce 400 metrů. Je polosladké a může se servírovat jako portské. Výtečný nápoj k sýrům a dezertům.

Verdelho

- je bílé hrozno ze 400-600 metrů nad mořem. Polosuché víno zlatohnědé barvy se pije k masu. Verdelho je sladší než Sercial a hodí se k madeirskému dortu. Dozrává v sudech poté, co se do něj přidá brandy. Značkové víno musí ležet v sudech alespoň dvacet let a další dva roky v láhvích.

Malvoisie

- nejslavnější madeirské víno se zhotovuje z hrozna Malvasia, pocházejícího ze slunných vinic obklopených útesy. Teplo, které skála vstřebá přes den, vyhřívá hrozno v noci. Výsledkem je tmavé tělnaté víno, které se pije jako digestiv.

 

 

Dost teorie. Až budete na Madeiře, nechte si od své milé průvodkyně ukázat, kde se dá madeirské víno ochutnat a koupit. Pětileté a desetileté víno není problém sehnat kdekoliv. Pokud však máte zájem a víno staré jako vy, pak ho zaručeně seženete tam. A k tomu vám tam dají ochutnat z těch mladších.

 

A co jsem ještě o madeirském vínu pochytil?

* Madeirské víno se nekazí

* Madeirské víno můžete nechat stále otevřené a nezvětrá

* Madeirské víno je silné

* Madeirské víno je opravdu silné

* Madeirské víno je opravdu hodně moc silné, a hlavně dobré.

 

 

Prostě Madeiře zdar a sílu. Třeba se tam u police s ročníkem 1972 někdy potkáme…

 


Více informací naleznete na www.snailtravel.cz , ale pokud je budete chtít navštívit osobně, pak je to zde: Veleslavínova 6, Praha 1, telefon 224 813 926, 224 814 567, email internet@snailtravel.cz.