Ach ty svátky! Tělo si zvyklo na možná až příliš pravidelný příjem potravy a sladké lenošení. Co teď? Abychom se opět vrátili do formy a udrželi si dobrou kondici, měli bychom nejen pravidelně cvičit, aktivně odpočívat a vyhýbat se stresu, ale také jíst vyváženou a pestrou stravu. Cvičení, pohyb a vyvážená strava je vynikající prevencí řady onemocnění a jedinou cestou, jak si udržet dobrou kondici.

Při aktivním životním stylu nesmíme zapomínat zajistit svému tělu přiměřené množství energie a zároveň dostatek živin, vitaminů a minerálních látek. Vhodnou potravinou, která zmíněné hodnoty obsahuje, je čerstvé mléko a čerstvé mléčné zakysané výrobky.

Čerstvé mléko totiž představuje velmi vyvážený komplex živin. Je doslova přírodním koktejlem vitaminů a minerálů a obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a vyvážený poměr tuků. Probiotická kultura přítomná v zakysaných mléčných výrobcích upravuje trávení, brání zácpě, zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje riziko rakoviny trávicí soustavy, zejména tlustého střeva.

 

Co všechno skrývá sklenice čerstvého mléka?

 

Vyvážený poměr tuků

Čerstvé mléko a mléčné výrobky obsahují vyvážený poměr tuků. Pro náš organismus jsou nejzdravější rostlinné tuky, ale i mezi tuky živočišnými existuje z hlediska prospěšnosti pro naše zdraví mnoho rozdílů. Do popředí zájmu se proto nyní dostává mléčný tuk, který lékaři doporučují.

Představa o množství tuků a energie přítomné v mléce a mléčných výrobcích je mnohdy zkreslená. Mnoho z nás nenapadne, že obsah energie ve 100 ml mléka je srovnatelný s obsahem energie ve stejném množství sladkých nápojů. Proto je dobře zvažovat svůj celkový denní příjem tuků a energie a šetřit jimi na takových druzích potravin, které mají nízkou nebo žádnou nutriční hodnotu.

Obsah tuku je u řady mléčných výrobků udáván v procentech tuku v sušině. To znamená, že námi vnímané množství tuku je daleko vyšší, než kolik ho ve skutečnosti je. Jak zjistíme skutečné množství tuku v mléčném výrobku? Nejsnadnější cesta je vynásobením množství tuku v sušině množstvím sušiny a vydělením 100. (Ve výrobku je 25 % tuku v sušině a 45 % sušiny, tedy 25x45/100=11,25. To znamená, že ve výrobku je 11,25 % tuku.) Tímto výpočtem zjistíme, že i na první pohled velmi tučné mléčné výrobky mají obsah tuku nižší než řada uzenin a smažených pokrmů. S ohledem na všechna tato fakta je namístě vzít mléčné tuky na milost a doporučení lékařů v omezení živočišných tuků v jídelníčku uskutečňovat především omezením konzumace uzenin a tučných mas než omezením konzumace mléčných výrobků.

 

Vápník a další minerály

Jeho konzumace je důležitá zejména v mládí, ale také v průběhu celého života. Je významný pro prevenci osteoporózy a jeho výborným zdrojem je právě čerstvé mléko a čerstvé mléčné zakysané výrobky. Jejich kyselost navíc vstřebávání vápníku ještě usnadňuje. Čerstvé mléčné výrobky navíc významně přispívají k zajištění dostatečného příjmu vápníku, železahořčíku.

 

Vysoký obsah vitaminů

Čerstvé mléko nabízí vysoký obsah vitaminů, například kyseliny listové. Tato látka je důležitá zejména pro zachování plodnosti a zdravý vývoj plodu. Mléko je jedinou živočišnou potravinou, která kyselinu listovou obsahuje.

TÉMATA:
ZDRAVÍ