Zahrádky a trhy jsou plné ovoce. Jahody, meruňky, rybíz. Za chvilku jsou tady borůvky, ostružiny, záplavy malin. Máme pro vás recept na univerzální bublaninu s drobenkou, do které můžete zamíchat jakékoliv ovoce, které zrovna máte doma.
My jsme do receptu použili směs lesního ovoce. Ale záleží jen na vás, které ovoce se bude hodit vám. Můžou to být klidně i švestky, hrušky, lesní jahody. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny
těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 150 g třtinového cukru
- 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
ovoce
drobenka
- 100 g cukru krupice
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g Hery máslová příchuť
- 20 g mandlových plátků
Hera máslová příchuť a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
forma na koláč o průměru 28 – 30 cm
Postup
Vejce dejte vyšlehat do robota se šlehací metlou, spolu s třtinovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude hodně světlá, nadýchaná.
Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Opět společně šlehejte, až se všechny suroviny spojí.
Prášek do pečiva promíchejte důkladně s moukou. Vsypejte do připravené směsi v kuchyňském robotu. Opět míchejte, až vznikne hladké těsto.
Formu na koláč vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Pracujte pečlivě, aby nezůstal ani kousek formy suchý. Jinak by se vám bublanina mohla přilepit.
Do formy vylijte těsto a uhlaďte povrch. Nahoru nasypejte ovoce. Čerstvé nebo mražené.
Smíchejte drobenku. Cukr, vločky a Heru prohněťte, ideálně ručně, až vznikne sypká směs. Přidejte větší část mandlových plátků. Opět promíchejte. Drobenku navrstvěte na ovoce. Povrch posypejte zbylými mandlovými lupínky.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ovocné koláče, které musíte vyzkoušet!
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Pečení je radost
Nový komentář
Komentáře
datura — #1Byla jsem včera a předevčírem. Borůvek je mraky okolo Poličky. Nasbírala jsem 2x na koláč.
Wally — #11Já si opravdu nehraju na trapné slovíčkaření. Ať je to koláč nebo bublanina, musí dobře chutnat a to je to hlavní :-) I bublanina je koláč ;-)
Wally — #6Název bublanina vznikl podle toho, že mezi ovocem těsto "probublá" ven. Není pevně daný druh těsta. Jde o to probublání. Takže ano, tohle je bublanina :-)
Léto přeje ovocným koláčům i bublaninám...
Budu péct o prázdninách pro vnoučata...
bublanina s lesním ovocem
Dobroty,bublanina a třešně,patří nějak k sobě. Už bych si dala borůvkový koláč
Heru jsem koupila jedenkrat. Uz to nikdy neudelam.
vyzkouším
až na tu drobenku bych si dal
Když v létě hlídám vnoučata - musím vždy upéct nějakou bublaninu
Už se těším do lesa na borůvky, jestli teda vůbec nějaké budou v tom suchu.