Bruschetta (čtěte brusketa) je neskutečně jednoduché jídlo, které je plné osvěžující chuti. Základem je chléb, který opečte v troubě nebo na grilu a zdobíte podle svých chutí. V Itálii je nejpopulárnější bruschetta al pomodoro - tedy se směsí čerstvých rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky.
Fantazii se u bruchetty meze nekladou a tak můžete vytvářet vlastní kombinace, zeleniny, sýrů, šunky, masa, bylinek. My jsme si bruschetty oblíbili na dovolené v Itálii, kde je nabízejí téměř v každé restauraci. Ale jedny z nejlepších jsme ochutnali ve francouzské Provence, v krásné a malé rodinné restauraci. Tady měli bruschetty na obědovém menu a mega velká bruschetta spolu se salát v tom vedru opravdu zasytila.
Bruschetty byly perfektně dochucené, salát k nim byl také výborný. Na fotce je bruschetta alla pancetta.
Jaké pečivo použít?
Hodí se téměř jakékoliv pečivo. V Itálii najdete speciální bílý chléb s pevnější kůrkou, který se na bruschetty používá nejčastěji. V našich podmínkách použijte jakoukoliv bagetu, oblíbený bílý chléb nebo klidně toastový chléb. Důležité je to, čím pečivo ozdobíte.
Pečivo opečte, v troubě nebo na grilu, pokapejte olivovým olejem a potřete česnekem. Česnek můžete klidně vynechat nebo potřít jen některé kousky pečiva.
Bruschetta s rajčaty
- rajčata
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek
Rajčata nakrájejte na malé kostičky. Dejte do cedníku, ať okape přebytečná tekutina.
Ochuťte solí, pepřem a můžete i trochou česneku. Já česnekem nedochucuji, protože mám ráda už česnekové pečivo, základ na bruschetty. Přidejte olivový olej a nakonec nasekanou čerstvou bazalku. Promíchejte a nechejte pár minut odstát. Naaranžujte na křupavé pečivo. Ozdobte bazalkou a cherry rajčetem.
Bruschetta s houbovým ragú
- houby - ideální směs lesních, ale můžou být i žampiony
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
- 1 šalotka
- máslo
Šalotku nakrájejte najemno. Houby na malé kostičky. Houby spolu se šalotkou dejte na rozehřáté máslo opékat na pánvičku. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte asi 5 minut. Můžete přidat trochu vody a houby nechat podusit. Opékejte, dokud nejsou houby hotové. Ochuťte čerstvými lístky tymiánu. Pokud jste přidávali vodu, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyduste.
Bruschetta s ricottou, hruškami a hroznovým vínem
- ricotta
- sůl
- červené hroznové víno
- hrušky
- pepř
- trocha krupicového cukru
- máslo
Ricottu ochuťte špetkou soli a pepře.
Hrušky nakrájejte i se slupkou na plátky. Hroznové víno překrojte na poloviny. S kouskem másla dejte na mírnou teplotu opékat na pánvičku. Můžete opékat společně hrušky i hroznové víno. Až trochu změknou, zasypejte troškou cukru, který se vám v pánvičce rozpustí a lehce zkaramelizuje. Ochuťte solí a pepřem.
Pečivo namažte ricottou a ozdobte hruškami a hroznovým vínem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Chléb na bruschetty můžete opéct pod grilem v troubách MORA. Tu jsme pro vás testovali v redakci.
Letní jídla na našem magazínu
Letní quiche s rajčaty a cuketou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Bruschettu děláme , ale říkáme tomu - obložený chleba . . .
( Opékáme v topinkovači . )
dobroty
Já jsem češka a dám si housku, nebo chleba.
Samé dobroty.
Tedy, samé dobroty...výborná inspirace...cuketa je výborná grilovaná...
Bruschettu s rajčaty dělám v létě často.Rajčata a bazalku mám na zahrádce,rozděláme bílé víno a večeře na terase je razdva hotová
Rychlovky, ty já moc ráda a ještě taková inspirace
Lákavé, inspirující a určitě vše moc dobré. Děkuji