DSC_2853.jpg (158 KB)

Bruschetta (čtěte brusketa) je neskutečně jednoduché jídlo, které je plné osvěžující chuti. Základem je chléb, který opečte v troubě nebo na grilu a zdobíte podle svých chutí. V Itálii je nejpopulárnější bruschetta al pomodoro - tedy se směsí čerstvých rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky.

Fantazii se u bruchetty meze nekladou a tak můžete vytvářet vlastní kombinace, zeleniny, sýrů, šunky, masa, bylinek. My jsme si bruschetty oblíbili na dovolené v Itálii, kde je nabízejí téměř v každé restauraci. Ale jedny z nejlepších jsme ochutnali ve francouzské Provence, v krásné a malé rodinné restauraci. Tady měli bruschetty na obědovém menu a mega velká bruschetta spolu se salát v tom vedru opravdu zasytila.

260257_2065402591865_2970200_n.jpg (114 KB)

Bruschetty byly perfektně dochucené, salát k nim byl také výborný. Na fotce je bruschetta alla pancetta.

263102_2065404871922_2866622_n.jpg (88 KB)

Jaké pečivo použít?

Hodí se téměř jakékoliv pečivo. V Itálii najdete speciální bílý chléb s pevnější kůrkou, který se na bruschetty používá nejčastěji. V našich podmínkách použijte jakoukoliv bagetu, oblíbený bílý chléb nebo klidně toastový chléb. Důležité je to, čím pečivo ozdobíte.

Pečivo opečte, v troubě nebo na grilu, pokapejte olivovým olejem a potřete česnekem. Česnek můžete klidně vynechat nebo potřít jen některé kousky pečiva.

Bruschetta s rajčaty

  • rajčata
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • česnek

Rajčata nakrájejte na malé kostičky. Dejte do cedníku, ať okape přebytečná tekutina.

Ochuťte solí, pepřem a můžete i trochou česneku. Já česnekem nedochucuji, protože mám ráda už česnekové pečivo, základ na bruschetty. Přidejte olivový olej a nakonec nasekanou čerstvou bazalku. Promíchejte a nechejte pár minut odstát. Naaranžujte na křupavé pečivo. Ozdobte bazalkou a cherry rajčetem.

DSC_2849.jpg (84 KB)

Bruschetta s houbovým ragú

  • houby - ideální směs lesních, ale můžou být i žampiony
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • pepř
  • 1 šalotka
  • máslo

Šalotku nakrájejte najemno. Houby na malé kostičky. Houby spolu se šalotkou dejte na rozehřáté máslo opékat na pánvičku. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte asi 5 minut. Můžete přidat trochu vody a houby nechat podusit. Opékejte, dokud nejsou houby hotové. Ochuťte čerstvými lístky tymiánu. Pokud jste přidávali vodu, zvyšte teplotu a přebytečnou tekutinu vyduste.

Bruschetta s ricottou, hruškami a hroznovým vínem

  • ricotta
  • sůl
  • červené hroznové víno
  • hrušky
  • pepř
  • trocha krupicového cukru
  • máslo

Ricottu ochuťte špetkou soli a pepře. 

Hrušky nakrájejte i se slupkou na plátky. Hroznové víno překrojte na poloviny. S kouskem másla dejte na mírnou teplotu opékat na pánvičku. Můžete opékat společně hrušky i hroznové víno. Až trochu změknou, zasypejte troškou cukru, který se vám v pánvičce rozpustí a lehce zkaramelizuje. Ochuťte solí a pepřem.

Pečivo namažte ricottou a ozdobte hruškami a hroznovým vínem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chléb na bruschetty můžete opéct pod grilem v troubách MORA. Tu jsme pro vás testovali v redakci. 

Letní jídla na našem magazínu

Letní quiche s rajčaty a cuketou

qui.jpg (95 KB)

Italské smažené cukety

cukety.jpg (77 KB)

Zapečená rajčata

rajcata8.jpg (100 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama