Zdroj foto: Shutterstock
Brownie je dezert, který pochází ze Spojených států. Základem oblíbené dobrůtky je třené těsto s moukou, kakaem a třeba i oříšky nebo rozinkami. Poslední době jako by se ale roztrhl pytel s recepty, které zahrnují například zeleninu (nebo i ovoce) a moučníku tak dodají více živin.
- Avokádové brownie: Avokádo je bohaté na spoustu živin, jako například vlákninu, která napomáhá k pocitu sytosti, zdravé tuky, vitamín C, E a B6, draslík, hořčík a kyselinu listovou. Jedná se o ovoce, které potěší také vegany, jelikož se s ním dá dobře nahradit vejce a mléko. Díky němu bude také těsto krásně vláčné a chuť čokolády nebude nijak ovlivněna.
- Cuketové brownie: Přípravu moučníku z cukety oceníme i v současné době. Také cuketa obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín A) a minerálů. Jedná se o dobrý způsob, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny, která v závěru ale neruší chuť čokoládového dezertu.
- Brownie z červené řepy: Řepa se svým obsahem vitamínů a minerálů nezaostává. Navíc má také málo kalorií. Pokud do těsta přidáme pyré z řepy, můžeme klidně snížit množství přidaného cukru, protože moučník bude přirozeně dochucen sladkostí řepy.
- Fazolové brownie: Jak dostat do brownie více bílkovin? Jednoduše, přidejte fazole. Fazole jsou totiž nadupané bílkovinami i vlákninou. Obsah tuků a kalorií je zároveň nízký.
Zdroj info: yahoo, cpzp, healthline, FoodData Central
Nový komentář
Komentáře
Dělám cuketové brownie a je vynikající, vláčné a lehoučké