broko1.jpg (106 KB)

Teplé saláty jsou výborným zdrojem vitamínů i v zimě. Můžete na ně využít luštěniny, obilniny nebo právě brokolici či květák. Další tipy na teplé saláty vám přinášíme na konci receptu.

Suroviny

  • 1 celá brokolice
  • 1-2 lžíce přepuštěného másla ghí
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1 celé granátové jablko
  • 200 g balkánského sýra
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva
  • 150 g plátků libové slaniny

broo2.jpg (60 KB)

Postup

Brokolici rozdělíme na malé růžičky. Stonek oloupeme, pokrájíme také na menší kousky a vše důkladně umyjeme.

Nakrájenou brokolici dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s povoleným máslem ghí.  Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 15 minut. 

Do druhého pekáčku rozložíme jednotlivé plátky slaniny a taktéž vložíme do trouby. Pečeme dozlatova a hlavně dokřupava. 
Mezitím než se upeče brokolice a slaninové chipsy, na suché pánvi opražíme slunečnicová semínka, nakrájíme balkánský sýr na drobné kostičky a vyloupneme pár jadérek granátového jablíčka. 

Jakmile je brokolice hotová, rozdělíme ji na talíře. Jednotlivé porce posypeme slunečnicovými semínky, sýrem a granátovým jablíčkem. Dle chuti můžeme ještě dokořenit solí a pepřem. Podáváme se slaninovými chipsy a rozpečenou bagetkou. 

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Teplé saláty vám zachutnají nejen v zimě

Kachní prsíčka s teplým zelným salátem

kachnazeli.jpg (113 KB)

Teplý salát se zelím a kapustou

salat3.jpg (131 KB)

Teplý čočkový salát

cockovysalat.jpg (87 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková