brokolicový krém s kokosovým mlékem

Krémová polévka z brokolice se dá dochutit různými způsoby. My jsme dnes zvolili netradiční kombinaci s kokosovým mlékem. Se špetkou římského kmínu dodá brokolici velice zajímavou chuť i vůni.

Opět jde o recept s trochou exotických chutí. Kdo má raději tradiční polévky, nemusí se bát vyměnit kokosové mléko za smetanu. Potom stačí okořenit jen pepřem a máte také výbornou polévku.

Suroviny

  • 1 velká brokolice
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (nebo kokosového tuku)
  • sůl a pepř
  • římský kmín
  • 400 g kokosového mléka
  • dýňová semínka na posypání
  • voda podle potřeby
  • trocha lněného oleje na ozdobení

Postup

V hrnci rozehřejte tuk a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte brokolici rozebranou na malé kousky. Zalijte kokosovým mlékem a ochuťte solí a pepřem. Pokud není brokolice celá ponořená, přidejte vodu.

Vařte asi deset minut. Brokolice trochu změkne. Ochuťte římským kmínem.

Obsah hrnce dejte rozmixovat do stolního mixéru nebo použijte tyčový mixér. Ještě podle chuti dokořeňte, případně přidejte trochu vody.

Na talíři ozdobte opraženými dýňovými semínky a lněným olejem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Brokolice na talíři

zelenina

ju

kuličky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama