chleba

Suroviny

300 ml vařící vody
1 lžička medu
160 g bílé, jemně mleté kukuřičné mouky
1 lžička sušeného droždí
120 ml vlažné vody
60 g celozrnné mouky
300 g polohrubé mouky
10 g mořské soli

Postup

Asi hodinu před přípravou těsta dáme do velké mísy kukuřičnou mouku a med. Zalijeme vařící vodou. Důkladně promícháme a necháme chladnout, až bude směs jen trochu teplá. Mezitím si v malé misce nebo hrníčku rozmícháme droždí s vlažnou vodou a necháme na teplém místě vykynout.
Ke kukuřičné mouce přidáme celozrnnou mouku, 270 g polohrubé mouky, sůl, kvásek a důkladně prohněteme. Těsto se bude trošku lepit, ale nevadí. Přisypáváme podle potřeby polohrubou mouku, až se těsto přestane lepit. Těsto hněteme asi deset minut. Poté ho necháme čtyřicet minut na teplém místě, mimo průvan.
Předehřejeme si troubu na 200–220 °C a pečeme asi 30–40 minut (podle toho, jak moc tmavý chléb chceme).

Stejný recept můžete použít i do domácí pekárny.

Dobrou chuť přeje Hanka.