Crumble [krambl] je originálním britským desertem. Jedná se o oblíbený obrácený koláč, zejména díky jeho jednoduchosti. Ovocnou náplň najdete až na samém dně přikrytou křupavou krustou z ovesných vloček. Nejčastěji si ho můžete vychutnat ve sladké variantě, ale ani slaná není k zahození. Typickou náplní jsou jablka, hrušky, broskve, angrešt nebo rebarbora.

crumble

Budeme potřebovat na 10 porcí

  • 700–800 g jablek
  • 50 g Korunního cukru krystalu
  • 50 g Korunního cukru třtinového Demerara
  • 50 g rozinek (sultánek)
  • cca 500 ml studené vody
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička skořice
  • čerstvě nastrouhaná kůra a šťáva z jedné poloviny citrónu
  • čerstvě nastrouhaná kůra a šťáva z jedné poloviny pomeranče
  • špetka muškátového oříšku dle chuti (ideálně čerstvě namletého)

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky či na kostičky. Vložte je do misky a zalijte je dostatkem vody, do které vymačkejte šťávu z citronu a nechte je nasáknout aspoň čtvrt hodiny. Mezi tím smíchejte cukry, mouku, skořici, kůru z citronu i z pomeranče. Osušte jablka a schovejte asi jeden šálek použité šťávy. Střídavě přidávejte jablka, rozinky a sypkou směs do hlubší pánve. Přidejte šťávu z pomeranče a v případě potřeby dořeďte směs vodou z jablek. Pomalu duste, dokud se cukr nerozpustí. Jablka nemusí být úplně měkká, protože se ještě budou dopékat.

Ingredience na drobenkové těsto:

  • 125 g mouky
  • 125 g másla
  • 125 g hnědého nebo třtinového cukru
  • 75 g ovesných vloček
  • špetka muškátového oříšku (ideálně čerstvě namletého)

Smíchejte máslo s moukou, pak přidáváme postupně cukr s vločkami a dochutíme muškátovým oříškem. Milovníci ořechů mohou nahradit část vloček nasekanými vlašskými ořechy. Do pečicí misky dáme ovoce a pokryjeme ho drobenkovou směsí. Pečeme 30-35 minut na 190°C. Podáváme ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Foto: Shutterstock, Alena Kolaříková

Vyzkoušejte i jiné crumble recepty:

ostružiny

broskve

rebarbora

TÉMATA:
MLSÁNÍ