Crumble [krambl] je originálním britským desertem. Jedná se o oblíbený obrácený koláč, zejména díky jeho jednoduchosti. Ovocnou náplň najdete až na samém dně přikrytou křupavou krustou z ovesných vloček. Nejčastěji si ho můžete vychutnat ve sladké variantě, ale ani slaná není k zahození. Typickou náplní jsou jablka, hrušky, broskve, angrešt nebo rebarbora.
Budeme potřebovat na 10 porcí
- 700–800 g jablek
- 50 g Korunního cukru krystalu
- 50 g Korunního cukru třtinového Demerara
- 50 g rozinek (sultánek)
- cca 500 ml studené vody
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 čajová lžička skořice
- čerstvě nastrouhaná kůra a šťáva z jedné poloviny citrónu
- čerstvě nastrouhaná kůra a šťáva z jedné poloviny pomeranče
- špetka muškátového oříšku dle chuti (ideálně čerstvě namletého)
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky či na kostičky. Vložte je do misky a zalijte je dostatkem vody, do které vymačkejte šťávu z citronu a nechte je nasáknout aspoň čtvrt hodiny. Mezi tím smíchejte cukry, mouku, skořici, kůru z citronu i z pomeranče. Osušte jablka a schovejte asi jeden šálek použité šťávy. Střídavě přidávejte jablka, rozinky a sypkou směs do hlubší pánve. Přidejte šťávu z pomeranče a v případě potřeby dořeďte směs vodou z jablek. Pomalu duste, dokud se cukr nerozpustí. Jablka nemusí být úplně měkká, protože se ještě budou dopékat.
Ingredience na drobenkové těsto:
- 125 g mouky
- 125 g másla
- 125 g hnědého nebo třtinového cukru
- 75 g ovesných vloček
- špetka muškátového oříšku (ideálně čerstvě namletého)
Smíchejte máslo s moukou, pak přidáváme postupně cukr s vločkami a dochutíme muškátovým oříškem. Milovníci ořechů mohou nahradit část vloček nasekanými vlašskými ořechy. Do pečicí misky dáme ovoce a pokryjeme ho drobenkovou směsí. Pečeme 30-35 minut na 190°C. Podáváme ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Foto: Shutterstock, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Nikdy jsem neměla tu čest ochutnat - dala bych si
Zajímavý recept, díky...
V Anglii jsem ochutnala,byl výborný. Takže dík za recept
Jsem ráda, za recepty s vločkami. Mám je ráda, ale nemám tu fantazii. Ráda vyzkouším
ochutnala jsme něco podobného a bylo to božské
Musí to být dobrota,teda pro mě bez těch vloček,ty prostě nepozřu.
něco podobného taky peču
Mně se to ale nezdá tak moc pracné, když dělám štrúdl nebo nějaké jablečné řezy, tak strouhaná jablka předtím taky trochu upravím. Chutnají pak lépe. Orestuju na másle, přidám citronovou šťávu, cukr, hrozinky, pudink aby to v těstě neteklo. Chutí se ta práce navíc opravdu vyplatí. No, a udělat drobenku, to není nic složitého. Jenom ty vločky bych vynechala, opravdu je nemusím mít ve všem. Radši bych tam dala ořechy a mouku.
Anglická kuchyně se přílišnou kvalitou chlubit nemůže, ale toto se mi moc líbí. Je sezóna jablek, proč nezkusit?
Náročný a nevypadá to dobře. Taky bych si dal radši štrůdl.
Vypadá to moc dobře, ale na mě náročně - takže udělám asi jablečný štrůdl
To bych chtěla ochutnat v originále