ředkvičky 

Konečně jsme se dočkali slunných dnů a můžeme začít s výsevem na volné záhony. Mezi nejoblíbenější rané zeleniny patří určitě ředkvička. Její pěstování je velmi jednoduché, ale možná se vám bude hodit pár rad, jak docílit co nejlepší úrody při co nejmenší námaze.

Pro pěstování ředkvičky se nejvíce hodí jaro (a podzim), kdy je kratší den. V létě by „hnala“ do květu a vytvářela semena, což je na úkor kvality a chuti „bulviček“.

Ředkvička patří mezi zeleniny s krátkou vegetační dobou. Nejranější odrůdy (např. Saxa) můžeme sklízet už za čtyři týdny.

Jaká půda je pro pěstování ředkviček nejvhodnější? Každá s dostatkem humusu a živin, ale pozor na záhony hnojené chlévským hnojem. Obsahuje příliš mnoho dusíku, a v bulvách by se hromadil nitrát.

Jak upravit záhony? Sejeme na jemně uhrabané záhony do řádků vzdálených 10 cm a do hloubky 2 cm. Abychom měli ředkvičku stále čerstvou, vyséváme postupně po 14 dnech v několika řádcích až do konce dubna.

Dáme si tu práci a semínka vyséváme co nejřidčeji, aby vzešlé rostlinky byly od sebe 3-5 cm. Hustší výsev pak musíme vyjednotit. K rychlému vývoji potřebuje hodně vody, takže během růstu vydatně zaléváme odstátou vodou. Příliš studená voda zchladí půdu a opozdí růst.

Ředkvičku můžeme vysévat i mezi řádky salátu, nebo mezi zeleniny s delší dobou vzcházení (třeba mrkve). Než tyto zeleniny vzejdou, ředkvička dospěje do sklizňové zralosti.

Jak jste na tom s pěstováním ředkviček vy, milé ženy-in. Máte skleník nebo pařeniště a už sklízíte, nebo teprve vyséváte ředkvičky do volné půdy a těšíte se na první sklizeň?

Čtěte také: