Již před tisíci lety hlívu ústřičnou doporučovali čínští lékaři k dodání životní energie, vyčištění krve a celkovému posílení zdraví. Chcete ji i vy zařadit do svého jídelníčku?
Já sama jsem tuto houbu zařadila do svého jídelníčků před čtyřmi lety pro její zklidňující a čisticí účinky. Zjistila jsem, že má nejen úžasnou chuť, ale současně že skutečně posiluje imunitu.
Kde najdeme hlívu ústřičnou?
Nejjednodušší způsob pro řadu z nás je koupit ji v obchodě, protože už je dobře k dostání v supermarketech. Při koupi si však zkontrolujte, zda houba není poškozená, a pokud je trs rozkrojený, tak pouze podélným řezem. Vybírejte i podle barvy, mladé houby jsou světle šedivé, zralé jsou bílé, starší plodnice mají už třásně do žluta. Jednou mi v obchodě nabízeli plodnice hlívy, které byly mokré. Tak ty taky neberte - jsou to starší plodnice. Při koupi si i zkontrolujte i datum sběru, protože byste je měli do pěti dnů od sběru spotřebovat.
Pro ty z vás, kteří se pro ně chtějí vypravit do lesa - zrovna nyní je její čas, protože roste na podzim i v zimě. Najdete ji na pařezech i kmenech listnatých stromů, v místech chráněných před mrazivými větry. Bývá nejčastěji na kmenech nebo pařezech topolů, vrb, ořešáků, jasanů, buků a dubů. Roste i mimo les, v parcích a zahradách.
Případně, kdo má k tomu podmínky a chuť, tak si ji může i pěstovat doma na dřevitých odpadech a na slámě. Piliny z listnatých stromů nebo drť či kousky větví, dřeva a kůry zejména z uvedených listnatých stromů mohou posloužit jako substrát pro pěstování hlívy.
Vaříme se hlívou
Pokud vaříte hlívu donesou z lesa, která je tužší, tak ji poduste alespoň hodinu. Vypěstované plodnice jsou křehčí, takže stačí je dusit 20–25 minut. Solte ji až po dovaření, aby neztvrdla. Jinak mé nejoblíbenější jídlo z ní je guláš, kdy ji použiji místo masa. A není třeba ho ani moc kořenit, protože má výraznou zajímavou chuť. Dále je velmi oblíbená například z hlívy udělaná „dršťková polévka“ bez masa, klasická smaženice, můžete ji zapékat s brambory, těstovinami apod.
Další recepty můžete nalézt třeba na houby.net
Léčíme se hlívou
Již před tisíci lety hlívu ústřičnou (latinsky Pleurotus ostreatus) doporučovali čínští lékaři na dodání životní energie, vyčištění krve a celkové posílení zdraví.
A co dnešní vědci?
Slovenští vědci dokázali, na pokusech s potkany, že přidávání hlívy do potravy (5 %) u nich významně snížilo vstřebávání cholesterolu z potravy. Dále na pokusech s křečky zjistili, že hlíva zablokuje v játrech alkoholem vyvolané hromadění tukových látek. Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum „Pleurotin". Japonským vědcům se podařilo redukovat s vodním extraktem hlívy ústřičné bujení různých nádorů. |
Hlíva totiž obsahuje množství důležitých proteinů, sterolů, aminokyselin, mastných kyselin, vitaminů řady B a dále vitaminy D, C, K a řadu minerálů a stopových prvků a především beta 1,3 – D glukan. Glukan je přírodní polysacharid složený z mnoha jednotek glukózy. Je obsažený ve většině rostlinných buněk a je mimořádný svojí schopností aktivovat imunitní systém člověka, zvyšovat jeho odolnost a působit jako imunostimulátor. Zachycuje volné radikály a antioxidanty. V současné době si můžete zakoupit beta-glukany jako potravinové doplňky, ale domnívám se, že nejúčinnější jsou právě v přírodních potravinách, kdy působí vyvážené spolu o ostatními látkami.
Používáte hlívu ústřičnou? Máte svůj oblíbený recept na jídlo z ní?
Nový komentář
Komentáře
Dobrý den, já jsem hlívu 800mg začala užívat cca před půl rokem a jsem spokojená. Bylo to na základě doporučení mého doktora, byla jsem neustále nemocná a to horší bylo to, že jsem snad 14dní nebyla bez oparu. Teď musím zaťukat, hlíva mi opravdu zabírá!!!:)
Dobrý den, my tedy houby
nesnášíme celá rodinaL ačkoliv víme, jak je hlíva ústřičná zdravá! Proto
kupujeme hlívu 800mg v lékárně. Je to nejvyšší dávka hlívy ústřičné na
trhu! Jsme spokojeni, jelikož jsme zdravější a více imunní, přeci to zdraví je
na světě nejdůležitější!!!:)
Dobrý den. Ano, také vaříme
doma z hlívy, recepty spíše ani nemáme, hlívu dáváme různě pod maso,
omáčky a už jsme je zkoušeli i jako řízkyJ . Ale každopádně denně užíváme hlívu 800mg v podobě tobolek z lékárny!!:)
děláme z ní drštkovou polívku a je vážně dobra
Nevíte některá, jestli se dá hlíva zamrazit? Pokud se dá najít v zimě, tak snad by neměl být problém? Dík za radu.
Manžel pěstoval hlívu v takovém balíku ze slámy.Nechal si to přímo poslat od pěstitele a za nějakou dobu jsme si mohli vychutnat placičky z hlívy,to jsem dělala z hlaviček a nožičky jsme usušily a jako prášek je přidávám do jídla.Bylo to dobré.
A dodatek
"Potíž je ovšem ta, že kočka brzy pochopí, že jste typický majitel Opravdové kočky a jako takový máte měkké srdce; proto začne vycházet z toho, že pokud vám dá najevo, že prohlédla vaše triky, vaše neoblomnost zmizí a vám nezbyde než si jít stěžovat ke Spojeným národům. Čtyři kočky, které nám každé jaro dělají ze zeleninové zahrádky měsíční krajinu, si to už uvědomily a klidně leží mezi svištícími hroudami s výrazem, který jako by říkal "Proč ten kašpárek takhle divně poskakuje? A jak to, že tak blbě míří?" "
ještě poznámky
* Kromě rýče a vidlí, ovšem o tomhle tato kniha není.
** Nebo mezi květáky a rajčaty, přirozeně.
Ťapina: Meander: a já četla hlínou a vzpomněla si na Nefalšovanou kočku
"Hliněná balistická střela
... což je první věc, kterou máte po ruce, když se ryjete v zemi* a koutkem oka zahlédnete provinile skrčený podvědomý tvar někde mezi zelím a hráškem**. V takovém případě je HBS gumovým projektilem zahradních bezpečnostních jednotek, zbraní, která trestá, avšak nezabíjí. Všeobecně uznávanou metodou je zamířit tak, aby střela dopadla asi třicet čísel od provinilce, kterého následná šrapnelovitá sprška donutí vyskočit půl metru do výšky a způsobí mu na zbytek dne akutní střevní potíže."
Dnes jsem v restauraci měla hlívovou polívku a´la držková. Byla fantastická
Meander: Já sem jdu zrovna napsat, že mít tak hlívu po ruce, dneska by lítala
Jak mám houby ráda v různých úpravách, tak tedy zrovna hlíva nic moc. Divně chutná, divně voní - spíš páchne, a je taková houževnatě gumová.
Autor soudí, že je hlodavec, když tak vyzvedává výhody konzumace hlív myšmi a křečky?
Prosím, pošlete mi mapku s vyznačeným místem, kde roste ten stro na obrázku. Předem děkuji
Dneska mám na programu, resp. na sporáku kotel houbové polívky a taky tam mám mj. hlívy. Akorát mi na ni vždycky musí někdo z kamarádů či rodiny přijít. Moje drahá polovička houby nejí.
Meander:
Jsem mykolog(Choceň klub)a hlíva nemá chybu.Zkoušíme vše možné,dršťková je nejlepší a obalovaná taky.Musíte ale nejdřív lupeny ponořit v mléce a potom 2* obalit.Třeně(nohy)usušíme a umeleme na houbový prášek.
taky ji dávám do guláše
Já si představila, jak držím svazek hlívy a oháním se jím proti útočníkovi, až kusy hub lítají kolem.
dáváme ji do guláše
Bojovou sekyrkou se brání líp.