Bramborové přílohy jsou velice oblíbené. Jen těch variant, které můžete s bramborami vymyslet. Troufám si říct, že téměř nekonečné množství. V jednoduchosti je krása, takže rané brambůrky, jen uvařené v osolené vodě, pokladené kousky másla a posypané nasekanou pažitkou. Nebo do sametova vyšlehané bramborové pyré. Šťouchané brambory s cibulkou a anglickou slaninou. Bramboráčky.
A tak bych mohla pokračovat do nekonečna. Vy byste se ke mně určitě přidaly a přihodily nějaký svůj oblíbený nápad na přílohu, kde hrají hlavní roli brambory.
Já mám, hlavně v zimním čase, ráda trochu méně light bramborovou přílohu. Gratinované neboli zapečené brambory se smetanou. Jejich základní varianta si vystačí s málem. Brambory, sůl a smetana. Můžete je však ozvláštnit oblíbeným sýrem, kořením nebo třeba drobnými kostičkami šunky. I tak vám budou stále sloužit jako příloha.
Když však přidáte nějakou zeleninu, maso, houby nebo cokoliv jiného, co máte rádi, připravíte skvělé, snadné a levné hlavní jídlo.
Do základní verze doporučuji pro chuť přidat špetku muškátového oříšku, trochu čerstvě nadrceného bílého pepře a třeba snítku tymiánu.
Suroviny
600 g brambor
250 ml smetany ke šlehání
sůl
Postup
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na velice tenké plátky. Jako na domácí bramborové chipsy. Asi tak 1 až 1,5 mm tenké. Nakrájíme si je do mísy a do většího hrnce nalijeme smetanu. Tu ochutíme solí, klidně více než méně, brambor máme celkem dost. A zapneme naplno plotnu.
Smetanu zredukujeme varem asi na polovinu objemu. Dochutíme kořením, pokud chceme. Odstavíme z plotny a vsypeme bramborové plátky. Pořádně, ale opravdu pořádně promícháme. Zredukovaná, čili poměrně hustá smetana, se nám na bramborové plátky krásně nabalí, protože je osolená, tak je i dochutí.
Takto připravené brambory vsypeme do zapékací mísy nebo do jednotlivých, menší zapékacích mističek, aby měl každý svou porci.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 35 až 45 minut. Brambory musí být měkké.
Jako vrchol celého našeho snažení je výborné posypat brambory asi deset minut před koncem pečení nějakým výborným nastrouhaným sýrem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Mnou zapomenutý recept..díky..
U nas se vari. Deti je miluji.
nějak nám vypadl recept na francouzské brambory-
moc mi chutnaly vždycky ve škole.
zná někdo tento recept?děkuju
vypadá to lákavě
My brambory prokládáme vepřovými kotletami. Vše pak zalijeme šlehačkou.
musí být velmi dobré¨':-))
Máme rádi a dělám často!
brambory miluju, ale dělám to jednoduše.. takhle tenké je nepotřebujeme, prostě je nakrájím na kolečka nebo jak mi to vyjde.. smetanu smíchám s kořením kupuju hustou smetanu, tak není nutné ji nechávat houstnout na plotně a nejlepší je, když mám doma hovězí obrané, když jsem dělala vývar.. to je pak lahoda, když to tam šupnu.. No a kupa cibule tam nesmí chybět..
Občas je dělávám, tento recept znám, u nás se jí brambory také na všechny způsoby, každý den brambory a vždycky se zavděčím.
Brambory mám moc ráda, i tento recept chválím! K výčtu pokrmů bych přidala i bramborové guláše v různé podobě, slepý bez uzeniny, hodolanská omáčka s okurkami a vajíčky natvrdo atd. Velké štěstí, že k nám brambory před staletími pronikly, co bychom vařily?