Zdroj foto: Shutterstock
Batáty se od brambor liší nejen vzhledem, ale také chutí. Jsou totiž o poznání sladší a mnohdy jsou také nazvané jako „sladké brambory“.
Co se týče obsahu makroživin, jsou na tom batáty a brambory srovnatelně. Obsahují srovnatelné množství sacharidů, tuků i bílkovin. Pouze co do obsahu vlákniny jsou na tom batáty o něco lépe. Také množství kalorií je nižší právě u „sladkých brambor“.
V čem se ale tyto dvě potraviny už více liší, je obsah mikroživin. Batáty jsou významným zdrojem betakarotenu, který je provitamínem A. Díky tomu jsou batáty bohatším zdrojem vitamínu A. Kromě tohoto vitamínu jsou batáty bohaté také na vitamín C a dále na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti poškození buněk vlivem volných radikálů.
Na druhou stranu se brambory pyšní vyšším obsahem draslíku.
Zdroj foto: Shutterstock
Různé druhy brambor se také liší svým glykemickým indexem (GI), který je měřítkem toho, jak daná potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Potraviny s glykemickým indexem 70 a vyšším způsobují rychlejší nárůst cukru v krvi, ve srovnání s potravinami se středním (56-69) a nízkým (55 a méně) GI. Ačkoli tato hodnota závisí také na typu zpracování potraviny (například pečené batáty mají vyšší GI než vařené), obecně mají batáty nižší GI než brambory. I když samozřejmě závisí na typu brambor/batátů (některé druhy batátů mají nižší GI, jiné ale nemusí) i velikosti porce.
Lidem, kteří trpí cukrovkou či jiným problémem souvisejícím s krevním cukrem, se tedy doporučují ke konzumaci spíše batáty.
Zdroj info: healthline, vitalia, aktin, jimeto, nutriční hodnoty batáty, nutriční hodnoty brambory
Nový komentář