Kryštof Kolumbus nejenže omylem objevil Ameriku, ale daroval nám Evropanům i takovou lahůdku, jako jsou (kromě mnoha jiných) brambory.
Nevědomí Evropané se nejdřív pokoušeli konzumovat drobné zelené bobule z odkvetlých bramborových květů. Ochucovali je, připravovali na másle, vařili s cukrem, mákem, tvarohem i masem, ale ke zlepšení chuti to nijak nepřispívalo. Naopak! Ještě se ukázalo, že bobule jsou jedovaté! Lidská zvědavost se však nakonec dopracovala až k hlízám, po jejichž uvaření se přišlo na ten fatální omyl.
I přesto pak rolníci nechtěli pěstovat brambory a nepomáhala ani úřední nařízení. Francouzský král se tedy uchýlil ke lsti. Na svém panství v Grenelle dal vysázet velký lán brambor a v době jejich sklizně je nechal hlídat regimentem dělostřelců. Lidé byli velmi zvědaví, co je to za vzácnost, že ji musejí hlídat vojáci, a podle králových předpokladů začali v noci chodit na pole na lup. Ozbrojení strážci podle instrukcí nikoho nechytili a cena brambor prudce vzrostla i mezi rolníky.
Brambory pak našly široké využití v každé národní kuchyni. Bramborové pokrmy prospívají zejména lidem trpícím vysokým krevním tlakem; protože obsahují značné množství draslíku, který reguluje hospodaření organizmu s vodou. Odvodňující účinek brambor zabezpečuje vyplavování škodlivin z organizmu a odpovídající výživu buněk.
V bramborách se kromě toho vyskytuje molybden a chrom, což jsou prvky podporující metabolizmus cukrů a kyseliny močové. V bramborových hlízách jsou téměř všechny důležité minerály a stopové prvky.
Zinek zase udržuje ve správné funkci šlachy a produkci hormonů. Kromě toho brambory obsahují celý komplex kvalitních sacharidů, díky nimž se do nervů dostává glukóza, která napomáhá výkonnosti lidského organizmu a jeho koncentraci.
Bez zajímavosti není ani koncentrace vitaminu C v bramborách - 20 mg na 100 g brambor.
Nezanedbatelný je i obsah kyseliny listové, která zabezpečuje správnou funkci nervů, krvetvorbu a růst.
Potěšit nás může i to, že z brambor (pokud neplavou v tuku) se netloustne, třebaže mají vysokou nutriční hodnotu.
Dobrá rada: pokud si nemůžete koupit brambory z tzv. biologické produkce, kupujte pouze menší bramborové hlízy, protože velké brambory mívají vysoký obsah dusičnanů, kadmia a olova.
A nakonec ještě pár babských rad: rozkrojeným bramborem můžeme velmi dobře čistit stoly, lavice a prkénka, čistit nože, příbory a plechové nádobí. Rozkrájené slupky z brambor (smíchané s vodou) vyčistí bezvadně sklo, hlavně láhve. Slupky jsou výborným prostředkem k odstranění sazí z kamen.
Nevím, zda se pustíte do velkého úklidu s bramborami, ale možná si připravíte nějakou bramborovou lahůdku, kterou vám Žena-in nabízí na jiném místě. Dobrou chuť!
podle www.femme.sk
Nový komentář
Komentáře
Luciš: a k tomu podmáslí...
Zkoušeli jste v horkovzdušce jen tak na roštu opéct čtvrtky, trochu potřené olejem?
já už neměla brambory snad tři měsíce... nechyběj mi
v létě mi stačí lehký jídla... ale takovej bramboráček
na sádle
...
Moje dítě se rozhodlo, že brambory jíst nebude. Je po mně, já je za mala také nejedla, obzvlášť když v nich byl kmín Nehorší zážitek jsem měla ze školky, kdy po pečlivém vybrání kmínu na povrchu jsem uvnitř takových rozvařeninek měla nasypaný snad celý sáček - až tchýně mě je naučila jíst
Brambory u mne taky vedou. Ale slyšela jsem, že mají nějaký vliv na teď možná řeknu blbost, ale něco s regulací tepla v těle, že by po nich snad měl člověk mít studený nohy nebo tak něco a že přávě proto se má při vaření přidávat kmín.
miluju brambory a všechny pokrmy z nich
....
Brambory miluju, kam se na ne hrabe ryze, nebo testoviny, ale to loupani
Taky mi udelali radost tim, ze se po nich netloustne. Ale takove stouchane brambory s cibulkou na sadle asi moc dietni nebudou,co?