Suroviny
- 1 křehké nebo listové těsto
- 5 větších vařených brambor ve slupce
- 3 šťavnatá jablka
- 1-2 červené cibule
- cca 5-7 plátků sýr raclette (když ho nahradit, tak blaťáckým zlatem)
- 6 plátků tyrolského špeku
- 1 červené papriky (kapie)
- 1 kysaná smetana (creme fraiche)
- 2 větší čerstvá vejce
- špetka bylinkové soli
- sůl a pepř
- tymián
Postup
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do misky. Opepříme, ale zatím nesolíme. K bramborám přidáme oloupanou a na klínky nakrájenou červenou cibuli a jablka pokrájená na drobnější kostičky i se slupkou.
Promícháme a do směsi vhodíme i kostičky raclettového sýra, nakrájeného tyrolského špeku a droboučké kostičky červené papriky. Zamícháme, osolíme a přidáme pro chuť a vůni trochu tymiánových lístečků. Nesmíme zapomenout, že poměrně dost soli dodá i uzenina, tak se solí raději opatrně.
Když je směs promíchaná a ochucená, tak ji můžeme přemístit do koláčové formy, kterou jsme předem vyložili těstem. Buď si připravíme domácí křehké těsto nebo použijeme těsto listové. Nebo sáhneme po těstě připraveném.
Do koláčové formy ho můžeme vložit i s pečicím papírem. Směs na těsto dobře rozprostřeme, lehce přitlačíme a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou s vejci a bylinkovou solí.
Formu s koláčem vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut v horkovzdušné troubě.
Pokud ji nemáte, tak pečte tak dlouho, dokud povrch nebude krásně zlatý. Před podáváním necháme koláč mírně vychladnout, aby šel dobře krájet. Horký sýr totiž dělá velkou neplechu a porce koláče by za horka byly nevzhledné.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmanka.cz.
Smetanové gratinované brambory
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Bramborová tortilla se zeleninou
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Díky tomu, že jsme s přítelem domů přivezli o víkendu zbrusu novou troubu se sporákem, si bramborový koláč s jablky a sýrem upeču přes týden moc ráda, snad se to podaří jako na fotkách. Troubu jsme našli přes inzerát na webových stránkách https://biginzerce.cz/ za výbornou cenu, takže jsme ani chvilku neváhali a domluvili se na osobním předání.
Když jsme u těch brambor, tak jsem dnes dělala bramborové lívance. Poprvé v životě a mile překvapily
To musí být dobrota! A po vycházce na čerstvém zimním vzduchu se po ní jenom zapráší. Dobrý tip, těsto mám vyzkoušené jiné, ale náplň je velice inspirující.
