kolac.jpgFoto: Šárka Škachová - Gurmanka.cz

Suroviny

  • 1 křehké nebo listové těsto
  • 5 větších vařených brambor ve slupce
  • 3 šťavnatá jablka
  • 1-2 červené cibule
  • cca 5-7 plátků sýr raclette (když ho nahradit, tak blaťáckým zlatem)
  • 6 plátků tyrolského špeku
  • 1 červené papriky (kapie)
  • 1 kysaná smetana (creme fraiche)
  • 2 větší čerstvá vejce
  • špetka bylinkové soli
  • sůl a pepř
  • tymián

Postup

Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s velkými slzičkami do misky. Opepříme, ale zatím nesolíme. K bramborám přidáme oloupanou a na klínky nakrájenou červenou cibuli a jablka pokrájená na drobnější kostičky i se slupkou.

Promícháme a do směsi vhodíme i kostičky raclettového sýra, nakrájeného tyrolského špeku a droboučké kostičky červené papriky. Zamícháme, osolíme a přidáme pro chuť a vůni trochu tymiánových lístečků. Nesmíme zapomenout, že poměrně dost soli dodá i uzenina, tak se solí raději opatrně.

Když je směs promíchaná a ochucená, tak ji můžeme přemístit do koláčové formy, kterou jsme předem vyložili těstem. Buď si připravíme domácí křehké těsto nebo použijeme těsto listové. Nebo sáhneme po těstě připraveném.

Do koláčové formy ho můžeme vložit i s pečicím papírem. Směs na těsto dobře rozprostřeme, lehce přitlačíme a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou s vejci a bylinkovou solí.

Formu s koláčem vkládáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut v horkovzdušné troubě.

Pokud ji nemáte, tak pečte tak dlouho, dokud povrch nebude krásně zlatý. Před podáváním necháme koláč mírně vychladnout, aby šel dobře krájet. Horký sýr totiž dělá velkou neplechu a porce koláče by za horka byly nevzhledné.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmanka.cz.

Smetanové gratinované brambory

10.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Zapečené brambory s masem

11.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Bramborová tortilla se zeleninou 

12.jpg

Foto: Alena Kolaříková