Suroviny
1 kg žitné chlebové mouky
3 nastrouhané vařené brambory
200 ml vlažné vody
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce soli
1 lžička cukru
Postup
V případě, že vlastníme domácí pekárnu, tak všechny suroviny postupně dáme do pekárny. Zapneme program Těsto a necháme těsto umíchat a vykynout.
Pokud pekárnu nemáme, připravíme si větší mísu, do které nalijeme vlažnou vodu. Do té přidáme rozdrobené droždí, cukr a lžičku mouky. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme nastrouhané vařené brambory, mouku, sůl a důkladně propracujeme v nelepivé těsto.
Necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, které necháme ještě dokynout pod utěrkou asi půl hodiny.
Chléb pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C. Asi po půl hodině teplotu stáhneme na 180 °C a dopečeme. Při pečení potíráme bochníky vodou.
Dobrou chuť přeje Maruška.
Nový komentář
Komentáře
Zkoušel ho někdo? Také se mi nezdá, že by to šlo
mám ráda chléb i dalamánky z bramborového těsta
pekárnu nemám, ale ráda si chléb udělám
když peču chleba v troubě, dávám normální mouku, a když potírám, tak do vody přidávám Solamyl...nezbyde ani patka
Tina5 — #3 presne to me napadlo, kdyz jsem precetla suroviny
- a navic ten bochnik na fotce mi na zitny chleba pripadne dost svetly - pokud to teda neni jenom ilustracni foto...
elly — #2 tak pokud dokáže udělat bochník z těsta, kde je použita pouze žitná mouka, smekám před ní. Peču už několik let a žitný chléb jde jedině v nádobě(pekárně, srnčím hřbetu apod) z žitné mouky se prostě nelepivé těsto neudělá.
Tina5 — #1 poslala mi ho čtenářka, tak předpokládám, že vyzkoušený je :-)
To je vyzkoušený recept?
Neznám nikoho, komu by se podařilo tvarovat bochníky z těsta, kde je použita jen žitná mouka