Vyberete si variantu s mákem uvnitř nebo obyčejné šišky mákem jen posypete? Záleží na vás. Šišky plněné mákem dají více práce, ale jsou chutnější a můžete je posypat opraženou strouhankou nebo tvarohem.
Suroviny
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 2 vejce
- 300 - 400 g hrubé mouky
- špetka soli
- další hrubá mouka na podsypání těsta
k podávání
- mletý mák
- cukr
- rozpuštěné máslo
Postup
Brambory si uvařte ideálně den předem. Přes noc pěkně vychladnou a na druhý den je stačí oloupat. Oloupané brambory nastrouhejte do velké mísy, na jemném struhadle.
K bramborám přidejte špetku soli, vejce a zhruba polovinu mouky. Promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. Množství použité mouky se liší podle moučnatosti brambor, které jste uvařili. Hotové těsto nesmí lepit, musí být vláčné, ale ne tuhé. Až dosáhnete té správné konzistence, dejte si do velkého hrnce vařit vodu, kterou lehce osolte.
Na vál vysypejte mouku a vyklopte těsto. Z těsta si vyválejte dlouhé válečky, které nožem nakrájejte na noky nebo dlouhé šišky. Kdo chce šišky plněné, tak musí opatrně vyválet plát těsta, srolovat a až poté nakrájet na šišky. Mezitím vám začne vřít voda. Dávejte pozor na zbytečné prostoje. Bramborové těsto musí jít ihned po zpracování do vody, jinak začne řídnout a šišky budou rozvařené.
Šišky naházejte do vody a povařte jednu minutu poté, co vyplavou na povrch. Vyndávejte děrovanou naběračkou.
Podávejte posypané mákem, strouhankou, tvarohem, cukrem, určitě přelité máslem. Prostě čímkoliv, co máte rádi.
Dobrou chuť přeje Elly.
Sladké obědy na našem magazínu
Bramborové knedlíky se švestkami
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Taky máme rádi šišky s mákem
šišky s mákem je pro mne lepší jak řízek :-)
Mňam
Hned bych si nabídla
Miluju mák....Dala bych si i ty švestkové knedlíky s mákem...
Mám v mražáku ze starých brambor. Jen vytáhnout a namlýt mák.
Šišky u nás už dlouho nebyly,dík za inspiraci.
Dobrá inspirace co uvařit k obědu
Děkuji
U nás neplníme, jen posypeme mákem, cukrem a polije rozpuštěným máslem. Toto by byla zajímavá obměna
Tato jídla často dělávala maminka, když jsem byla školou povinná...Tenkrát se masová jídla vařila
jen v sobotu, v neděli a o svátcích...Já už je nedělám tak často, ale moje rodina je má ráda...
Šišky s mákem a žemlovka, časté jídlo mého mládí. Knedlíky se švestkami čas od času dělávám. Již to není tak často, děti vylétly z hnízda. Ale jinak mňamka.
dělávám jen místo hrubé mouky dávám polohrubou ,jsou jemnější