DSC_0107.jpg (117 KB)

Vyberete si variantu s mákem uvnitř nebo obyčejné šišky mákem jen posypete? Záleží na vás. Šišky plněné mákem dají více práce, ale jsou chutnější a můžete je posypat opraženou strouhankou nebo tvarohem.

Suroviny

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 2 vejce
  • 300 - 400 g hrubé mouky 
  • špetka soli
  • další hrubá mouka na podsypání těsta

k podávání

  • mletý mák
  • cukr 
  • rozpuštěné máslo

Postup

Brambory si uvařte ideálně den předem. Přes noc pěkně vychladnou a na druhý den je stačí oloupat. Oloupané brambory nastrouhejte do velké mísy, na jemném struhadle. 

K bramborám přidejte špetku soli, vejce a zhruba polovinu mouky. Promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. Množství použité mouky se liší podle moučnatosti brambor, které jste uvařili. Hotové těsto nesmí lepit, musí být vláčné, ale ne tuhé. Až dosáhnete té správné konzistence, dejte si do velkého hrnce vařit vodu, kterou lehce osolte.

Na vál vysypejte mouku a vyklopte těsto. Z těsta si vyválejte dlouhé válečky, které nožem nakrájejte na noky nebo dlouhé šišky.  Kdo chce šišky plněné, tak musí opatrně vyválet plát těsta, srolovat a až poté nakrájet na šišky. Mezitím vám začne vřít voda. Dávejte pozor na zbytečné prostoje. Bramborové těsto musí jít ihned po zpracování do vody, jinak začne řídnout a šišky budou rozvařené.

Šišky naházejte do vody a povařte jednu minutu poté, co vyplavou na povrch. Vyndávejte děrovanou naběračkou.

Podávejte posypané mákem, strouhankou, tvarohem, cukrem, určitě přelité máslem. Prostě čímkoliv, co máte rádi.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladké obědy na našem magazínu

Tradiční žemlovka netradičně

zemlovka1.jpg (87 KB)

Mléčná rýže s ovocem

5a9d40c41c3e1obrazek.png (796 KB)

Bramborové knedlíky se švestkami

kned1.jpg (102 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Reklama