Když upečete jednu velkou kachnu, dokážete z ní udělat tři různé obědy pro čtyřčlennou rodinu. Jeden klasický, jeden rychlý a jeden moderní. Postupně vám dáme tři různé tipy. Máte další nápady? Jak kachnu pečete vy?
Koupíte kachnu a přemýšlíte co s ní? Zdaleka nejoblíbenější je pomalu pečená s dokřupava vypečenou kůrčičkou. K ní domácí knedlíky a červené nebo bílé zelí. Lahůdka, kterou si většina lidí dopřeje při slavnostnější příležitosti. Já mám však kachní maso velice ráda a tak často koupím kachnu a vyrobím z ní úplně netradiční jídla.
Když vím, že chci, aby kachna zůstala pěkně pohromadě, tak ji peču zhruba na 150 °C, její pečení trvá asi pět hodin a nemusím si jí vůbec všímat. Jen jí na konci pěkně sundám poklici a dopeču křupavou kůrku.
Jenže tentokrát chci, aby se kachní maso úplně rozpadalo a zůstalo dokonale šťavnaté. Postup je tedy podobný, ale pečeme ještě na menší teplotu...
Základ - pomalu, velice pomalu, pečená kachna
- 1 kachna
- sůl a pepř
- kmín
Kachnu osolte, opepřete, posypejte kmínem. Dejte do pekáče (já používám litinový), přiklopte víkem a dejte do trouby. Tu zapněte na 100 °C a kachny si nevšímejte. Toto udělejte v sedm hodin večer a jděte spát. Ráno na kachnu mrkněte, kolem osmé hodiny ideálně. Jak vypadá? Voní? Má trochu barvu? Super. Přidejte teplotu na 120 °C. Pokud se už kachna rozpadá, šťouchněte do ní, aby byla co nejvíce ponořená v hromadě tuku. Bude ještě lepší. Pečte další tři hodiny. Pořád vám to nestačí? Chcete ještě lepší barvu? Můžete sundat poklici, přidat teplotu na 150 °C a ještě asi půl hodinky dopéct.
Hotovo! Sloupněte kůži, maso natrhejte, tekutou část pekáče přeceďte a schovejte na horší časy :-) Bude se nám ještě hodit, na všechny další recepty...
Gnocchi neboli noky, s trhaným kachním masem
- 400 g hotových noků nebo domácí výroby
- 300 g kachního masa, pomalu pečeného, natrhaného
- 200 g mixu salátových listů: rukola, polníček a jiné drobnější druhy
- 200 g cherry rajčat
- 2 cibule
- 150 ml červeného vína
- sůl a pepř
- parmezán
Ve velké pánvičce si dokřupava opečte noky. Dejte je z pánvičky stranou a přidejte na ni trochu kachního sádla, které se vypeklo při dlouhém pečení kachny. Na sádlo vsypejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Dlouho opékejte, na střední teplotu. Hlídejte, ať se nepřipálí.
Až začne cibule dostávat barvu, přilijte červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte vyvařit. Stáhněte teplotu a ochuťte cibuli solí a pepřem. Cibuli ještě chvíli povařte a potom z pánvičky přidejte do velké mísy, do které jste dali opečené noky.
Opět použijte stejnou pánvičku a opět asi lžíci výpeku z kachny. Ten rozehřejte a vsypejte na něj cherry rajčata, rozkrojená na polovinu. Ochuťte solí a pepřem a opékejte asi pět minut. Hotovo!
Do pánve k cherry rajčatům přidejte natrhané kachní maso, vraťte noky a cibuli. Promíchejte a prohřejte.
Sundejte z plotny a vmíchejte zelené listy.
Podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a se sklenkou červeného vína, stejného, jaké jste používali při vaření.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kachna na našem magazínu!
Kachní prsa na pomerančích a červeném víně
Rillettes - dobrota nejen z vepřového, ale i kachního masaZdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
noky s masem, to bude dobrota
Vypadá to moc lákavě
Mě zbyla půlka kachny, tak bych to vyzkoušela...
enka1 — #15mě to nepřijde moc ani na jeden oběd...
elly — #11
elly — #12 dík za spočítání. Na ty tři obědy budiž
Škoda,že kachnu nejíme.
Radek Kříž — #7tak to jsem zvědavá, jestli se ti podaří, aby se nerozpadla. To bude v případě kachny asi ořech :-D Ale to konfitování mi přijde se sous vide srovnatelé...
enka1 — #10Tak jsem si dala tu práci a spočítala jsem si ten elektroměr. Moje trouba za hodinu plného výkonu spotřebuje 0,9 kWh. Nebudu počítat svou cenu za kwh, protože máme tepelné čerpadlo, tudíž zvýhodněnou sazbu. Za loňský rok byla 1 kWh ve vysoké sazbě cca za 4,20. Když peču kachnu na 100%, tak ani není na plný výkon, spotřeba tedy není tak vysoká. Ale počítejme tedy třeba 12 hodin * 4,2 = 50,40 Kč. Za celou upečenou kachnu, kterou potom využijeme na tři další obědy, jen ji lehce ohřejeme. Tak 50 Kč mi přijde celkem v pohodě, za tento požitek :-) A mě teda s mojí sazbou za elektřinu asi 30 Kč.
enka1 — #10Nevím :-) Nebavíme se spolu. Já když vařím, tak na elektroměr nehledím :-) Je pro mě důležitý výsledek ...
A co na to říká elektroměr?
funnka — #4a co zkusit jeden den předem péci třeba 3 hodiny a druhý dopékat,tak to dělá moje dcera
elly — #5Já ji peču pod 100 - na 90 dvanáct hodin, nad tukem - avšak přikrytou víkem, aby se nesušila... a nyní se chystám ji udělat Sous vide... jen se bojím, jak ji neporušenou dostat ven :) protože maso ze Sous vide se křehkostí rozpadá:)
sbíhají se mi sliny
funnka — #4Pokud má být kachna křehká, rozpadat se, tak potřebuje čas. I na 150 °C, za 5 hodin budou zázraky. Ale tohle je ještě lepší :-)
to jako mám nechat jet troubu celou noc?Nejsem blázen.
Teda Elly, v poslední době jeden lepší recept jak druhý.
kachnička je dobrá v jakémkoli stavu