tortilla

Brambory jsou vděčná suroviny, která se hodí jako příloha, ale také jako základ pro mnoho výborných jídel. Takové bramboráky, pečené brambory s pažitkou a máslem nebo třeba španělská bramborová omeleta - tortilla.

Tortilly určitě znáte jako ploché placky - pečivo, do kterých se dá zabalit zelenina a maso, spolu s chutným dipem a sýrem. Ve Španělsku však najdete tortilly úplně jiné. Bramborové. Jde vlastně o velice pomalu propékané omelety - směs brambor, zeleniny, masa, sýra. Co vás napadne.

Spolu se salátem můžou být skvělou večeří nebo letním obědem.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 300 g chalupářského vepřového masa (vepřové ve vlastní šťávě)
  • 3 červené cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 100 g černých oliv
  • 250 g cherry rajčat
  • 10 vajec
  • strouhaný sýr (nejlépe gouda nebo čedar)
  • sůl a pepř
  • olej

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme uvařit do poloměkka v osolené vodě. Mezitím rozmačkáme maso ze sklenice vidličkou, cibuli nakrájíme na větší kostičky, papriku také na kostičky. Ve dvou velkých pánvích si rozehřejeme olej, na kterém osmahneme cibuli s masem a přidáme i okapané uvařené brambory. Dochutíme solí a pepřem a opékáme dozlatova a doměkka. Nakonec přidáme papriky, olivy, cherry rajčata a důkladně promícháme. Pořád pracujeme na dvou pánvích, suroviny dělíme přibližně na polovinu.

V misce si rozšleháme osolená a opepřená vajíčka. Přelijeme jimi směs v pánvích a stáhneme teplotu na minimum, aby se propekla i horní vrstva, tortillu nebudeme obracet. Těsně před dopečením posypeme povrch nastrouhaným sýrem.

Kdo chce, může pánev ještě dát na pár minut pod gril do trouby, aby sýr zezlátnul.

Toto množství je na dvě velké, hlubší pánve. Budou z něj dvě tortilly, pro 4 až 6 lidí.

Můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Bramborové pochoutky z našeho magazínu

pečené brambory s vejcem a čedarem

francouzské brambory

pečené brambory s lososem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce