Kuchařek je na našem knižním trhu velká spousta. Jen některé jsou však tak úžasné, že je musíte mít i ve vaší knihovně. Mě takhle naposledy zaujala jedna novinka, bez jediné fotky!
Obvykle jsme zvyklí na kuchařské knihy plné barevných fotek. Autoři kuchařek se předhánějí v tom, kdo bude mít krásnějších fotky (to chápu, snažím se tady na magazínu o totéž), ale v některých kuchařkách se bohužel za krásnými fotkami skrývají nezajímavé recepty, nepřesné postupy a jiné mouchy.
Novinka, kterou vydalo nakladatelství Jota, není vlastně úplně tako novinkou. Julia Childová - Umění francouzské kuchyně. Jak se píše hned na úvodní stránce, jde o světoznámou bibli kulinářského umění, základní příručku všech milovníků francouzské kuchyně. První vydání vzniklo na konci padesátých let. Od té doby se toho v kuchyni mnoho změnilo (ale ty zásadní věci zůstaly stejné). Proto byla kniha přepracována, s přihlédnutím na možnost použití kuchyňských robotů a dalšího kuchyňského vybavení, které usnadní naši práci.
Změnila se také práce s některými surovinami. Upozornění na změny však najdete přímo v knize, není nutné se o nich dlouho rozepisovat.
První recept, který jsem z kuchařky vyzkoušela, byl na kohouta na víně. Dělávala jsem ho maličko jinak, takže jsem zkusila postup podle Julie Child. A byl snad ještě lepší!
Hned potom jsem uvařila celé rodině bramborovou polévku s pórkem a smetanou. Ani jedno z mých dětí nemá rádo pórek. Ani jedno z mých dětí nenechalo na talíři zbytky. Ještě si přidali. To stojí za zkoušku, ne?
Celá kuchařská knížka je opravdu nabitá výbornými recepty, a nejen jimi. Milovníky francouzské kuchyně zaujmou nejrůznější texty o surovinách, tipy do kuchyně, popisy nejrůznějších kuchařských postupů. Je to opravdová učebnice francouzské kuchyně.
Jediné, co maličko postrádám (a nejsou to opravdu obrázky), jsou látkové záložky. Ty jsem zvyklá v kuchařkách hojně využívat, a čím více, tím lépe. Takže už teď mám v knize plno papírků a lístečků s tipy, co budu vařit a péct příště...
Suroviny
- 450 g oloupaných brambor
- 450 g pórku
- 2 litry vody nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce soli
- 6 lžic smetany ke šlehání
Postup
Brambory nakrájíme na plátky nebo na kostky. Pórek nakrájíme natenko (včetně zelené části). Dáme společně do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí. Vaříme doměkka, asi 40 až 50 minut.
Zeleninu v polévce rozmixujeme dohladka a ještě podle potřeby dochutíme solí. Vmícháme smetanu pro zjemnění.
Servírujeme posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo, jako my, křupavými krutony.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
hyenka — #4a já zase používám Knorr bohatý bujon, věřím, že je bez glutamátu, barviv a konzervantů, polévka má takovou silnější chuť - klasické vývary dělám, jen když mám opravdu čas.
Já jsem polívečku neměla tak moc hustou, možná jsem dala víc vody nebo smetany, ale byla super.
Léthé — #7 No já moc nevařím, ale když už, tak polévky jo, protože to je snadné a rychlé. A protože mám radši tekutější, tak bych asi dala míň té smetany, aby to nebylo tak husté. Někdy by se to mohlo zkusit.
Rikina — #6no právě...je to krémová polévka, který je ve finální fázi je to krém
. Já je miluji....tedy jednou za čas. Často zasytí tak, že mě stačí k obědu již ta polévka.
Podle fotky to vypadá, že výsledek bude spíš krém než polévka.
Ale jedlé by to být mohlo.
luneta — #2ani občas ?
To já jí možná dnes zkusím a prdnu tam tu smetanu bez laktózy s 10% tuku. Snad to tím nepos....nepodělám
Pórkovou mám moc ráda, ať už krémovou, nebo nekrémovou. Ale klidně mně ukamenujte, mně nejvíc chutná, když si do ní přidám trochu pravé Vegety. (ne tu žlutou sůl).
to by u nas neproslo
nejíme polívky kde je smetana
Mňam! Julie a Julia jsem viděla, super inspirace!