Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky.
Recept vymyslela a vytvořila moje kamarádka Bohyně kuchyně Lenka. A když jsem ho ochutnala, tak se hned zařadil mezi mé nejoblíbenější recepty. Protože kombinace máku a švestek je tak skvělá!
Suroviny
těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 90 g cukru krupice
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 30 g mandlových lupínků
náplň
- 250 g máku
- 3 lžíce cukru moučka
- 300 ml mléka
- 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
- Rum (jako Tuzemák) dle chuti
- 2 bílky
- 2 lžíce cukru
- 70 g mandlových lupínků
- asi 15 švestek
Postup
Nejdříve uvaříme makovou náplň. V kastrolku přivedeme k varu mléko , přisypeme mletý mák smíchaný s cukrem , rum a marmeládu . Vše společně chvilku povaříme . Mícháme aby se nepřipálilo.
Necháme chladnout.
Všechny suroviny na těsto společně promícháme do konzistence drobenky. 2/3 namačkáme do kulaté formy včetně okrajů. Přidáme makovou náplň a poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami. Posypeme zbylým těstem.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C
Po 20 minutách pečení pokryjeme koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. A pečeme dalších 25 minut.
Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.
Nový komentář
Komentáře
Eva_Fl — #39dělám jenom na něm. Mám ráda praktické věci. Peču na něm i v remosce. Ustřihnu, pomuchlám, vyložím, upeču. Papír vyhodím, vypláchnu...žádná velká práce s tím není. Ten papír se výborně hodí i k balení choulostivějších hotových věcí, nepromáčí se třeba jako ubrousek a nenalepí, jako folie.
gerda — #38 ja mam spreje, ale protoze uz mam fakt pekace osklive, premyslim o nove sade asi keramickych, nebo ...
Pecici papir je sikovnej, pak nemusis nic mejt...
Eva_Fl — #36já peču většinou na pečícím papíru
Silikonové a nepřilnavé formy nemám, tak pokud nedám papír, samozřejmě vymažu i vysypu.
Eva_Fl — #35no ale tenhle recept je luxusní a sváteční, s tím bys byla hvězda!! A není zas tak pracný, když si to představíš.
Jo - a vymazavate ty keramicky formy? Sprejem, nebo.... ? Nebo nic?
gerda — #34
tady nejsou pecky v nicem, v zadnym ovoci, ktere je nejak upraveno. Kupuju mraz. tresne, protoze cerstve mame jen par mesicu v roce. Suseny svestky jsem uz taky mela.
Pecky nejsou ani v mrnavych ( ani ve velkych ) olivach, v ovoci nejsou seminka, no my to tady mame takhle zarizeny.
Ja furt cekam, jestli nekdo upece a REKNE mi, nebo se na to mam vyprdnout a upect normos svestkovy kolac treba z jogurtu.
Eva_Fl — #33Evi, jestli budeš dělat ze sušených švestek, tak až budou další den nabobtnalé - jestli je v nich pecka, musíš ji vyndat!! Omlouvám se za tu polopatickou radu, ale v některých pecky jsou, v některých ne. Musíš to zkusit.
elly — #30to bylo sileny.
Eva_Fl — #31tak potom napiš, jak to dopadlo.
A z karamelu si nic nedělej, chybu opakovat nebudeš.
gerda — #29



nic svestkovyho jsme nemeli 15 let. Takze se tesim.
Eva_Fl — #26no tak to musela být radost na uklízení
Eva_Fl — #26tak namoč švestky přes noc a pak s nimi pracuj jak s živými. Alkohol opravdu nemusí být, vůní je tam i tak dost. Člověk musí být vynalézavý a improvizovat.
paníliška — #23jsem ráda, že chutná. Neradila bych nic špatného.
A mrazene svestky tady nemame.
SUSENE JO! Susene tady mame!
To je prave to, ze ty kompotovany budou urcite jak blato. 
Gerdo - mozna jsem az prilis uzkostliva, ale ja to tak proste mam. Alkohol NE! Mozna diky te uzkostlivosti pocitam abstinenci na desetileti. Nechci tam davat ani rumove aroma, nechci NIC, co by mi pripominalo alkohol.
Toz holky dekuju moc.
Jo Elly - kdybys vedela.... Delala jsem ten tvuj jabkovej obracenej kolac a ja, krava jalova, jsem delala karamel ve sklenene miste. Jakmile jsem ji odstavila z horky plotny, rozletela se mi na milion kousku a karamel jsem mela uplne vsude! Tak byl nakonec strudl.
och to vyzerá božsky
preste toto by som si teraz dala
gerda — #22 Tak to nepochybuji.
gerda — #19 Před chvílí jsem vytáhla z trouby pizzu podle Tvého včerejšího receptu a chválím, těsto je opravdu dobré, dobře se s ním i pracovalo. Díky.
paníliška — #21já jsem ze sušených kdysi dělala jen chlebíček - přidávala jsem je k ostatním dobrotám, pokrájené. Jinak je mám moc ráda jenom tak, jako zdravější mlsání. Pořád sama sobě dlužím vyzkoušet švestky v čokoládě. Asi takhle - sušené švestky se dají máčet do silného černého čaje. Druhý den se vyplní mandlí a napíchnou na špejli. Za tu špejli se to drží a omáchá v rozpuštěné čokoládě. Je to asi piplačka, výsledek bude určitě dobrý. Ale sníš pár švestek, a máš tři kila navrch
gerda — #19Švestky a třešně taky mrazím, mám je raději než kompot. A sušené švestyk používat neumím, dávám je jen do těsta na štolu anebo je jíme jen tak.