Podle receptu autorky blogu S vášní pro jídlo připravíte zhruba šest porcí této dobroty, která vás vystřelí rovnou do ráje. A přitom není příprava nijak náročná.
Připravte si tyto suroviny:
Na cheesecake:
- 600 g krémového sýra
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 20 g hladké mouky
- a navíc čerstvé ovoce k ozdobení
Na omáčku:
- 1 dcl červeného vína
- 70 g cukru
- pomerančová kůra z 1 bio pomeranče
- 200 g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
- 1 lžička kukuřičného škrobu
A jak postupovat?
1. Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
2. Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.
3. Troubu nastavte 180 °C. Skvěle se ale uplatní kombinovaná parní trouba, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H. Na ní stačí nastavit funkci „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třase. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.
4. Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě vychlaďte aspoň hodinu v lednici.
5. Pro přípravu omáčky nalijte do hrnce víno, přidejte cukr a pomerančovou kůru. Přisypte ovoce a pozvolna duste pod pokličkou asi 15 minut.
6. Omáčku rozmixujte nebo propasírujte, podle potřeby vmíchejte škrob, krátce povařte do zhoustnutí a odstavte z plotny.
7. Cheesecake podávejte vychlazený, ozdobte čerstvým ovocem a přelijte omáčkou. Dobrou chuť!
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její láska k dobrému jídlu dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček a větší zapojení zeleniny. Ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne. A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas,“ říká o sobě Kaya.
V jaké troubě Kaya dezert vykouzlila?
Kaya má doma kombinovanou parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H s vestavěnou Wi-Fi a ovládáním pomocí velkého dotykového displeje i mobilu nebo tabletu a aplikace. Velká trouba s objemem 73 l je vybavená senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře. Právě horkovzdušné pečení s vysokou 75% úrovní páry využila Kaya při přípravě tohoto slavnostního dezertu. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Příjemné je i tlumené dovírání dvířek trouby. Doporučená cena je 32 900 Kč.
Více na www.whirlpool.cz
Nový komentář