Tentokrát pro vás máme tip na cuketovou omáčku, která je opravdu božská. Najdete v ní všechny chutě léta. Tato zeleninová směs je ideální pod maso, do těstovin ale třeba i jen tak jako příloha místo salátu. Chuť je díky octu lehce kyselá, ale zároveň plná díky zelenině. Jak na to nám krok po kroku ukáže Veronika Gruntová, zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Zavařujeme s Mámou z gruntu.

64b151cfa9b39obrazek.jpg

Na 10 sklenic o objemu 0,5 l potřebujete:

  • 2 kg cukety
  • 500 cibule
  • 350 g mrkve
  • 600 g paprik cca 6 ks
  • 2 kg rajčat
  • 150 ml oleje
  • pepř
  • 2 PL soli
  • 200 g cukru
  • 120 ml Bzeneckého lihového octa 
  • 2 palice česneku

TIP:

Cuketa patří mezi plodiny, které má každý pěstitel v sezoně plné pole, i vy jste určitě dostali nějakou od souseda se slovy, že už neví, co s tím. Proto bude nakonec příprava tohoto receptu velmi levná nebo dokonce zcela zdarma.

64b156a5e0ff9blobid0.jpg

Příprava:

  • Cuketu a mrkev nastrouháme na struhadle, cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata na malé kousky. Vše dáme do hrnce a asi hodinu povaříme.
  • Nakonec přidáme olej a Bzenecký lihový ocet, který má nejen tradiční recepturu a chuť, ale jako jediný na trhu obsahuje karamel a voňavou bylinku estragon, které chuť nálevu také ovlivní.

TIP:
Na kvalitě použitého octa nešetřete. Nechcete, aby vám troška nekvalitního octa zničila  celou várku úrody a vaše práce přišla vniveč.

  • Nálev případně dále dochutíme.
  • Plníme do sklenic a zavaříme 20 minut na 85 °C.

64b151e87c8ffobrazek.jpg

TIP:
Velkou výhodou zavařování je to, že vám v běžných dnech při vaření ušetří spoustu času. Nemusíte chodit tak často nakupovat, mrknete do špajzu a vytáhnete už předpřipravenou omáčku. Když přijde návštěva a chcete rychle grilovat, hodíte klobásy na gril, vytáhnete domácí kečup nebo chutney a máte hotovo. Recepty nejen na tyto dvě pochoutky najdete v našich dalších videích.


Další videorecepty seriálu Zavařujeme s Mámou z gruntu můžete shlédnout na webu Bzeneckyocet.cz. Inspiraci takřka 150 recepty o vaření, zavařování i nakládání s octy od oceňovaných českých food blogerek najdete na blogu Milujemeocet.cz.

Clipboard02.jpg