Tentokrát pro vás máme tip na cuketovou omáčku, která je opravdu božská. Najdete v ní všechny chutě léta. Tato zeleninová směs je ideální pod maso, do těstovin ale třeba i jen tak jako příloha místo salátu. Chuť je díky octu lehce kyselá, ale zároveň plná díky zelenině. Jak na to nám krok po kroku ukáže Veronika Gruntová, zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Zavařujeme s Mámou z gruntu.
Na 10 sklenic o objemu 0,5 l potřebujete:
- 2 kg cukety
- 500 cibule
- 350 g mrkve
- 600 g paprik cca 6 ks
- 2 kg rajčat
- 150 ml oleje
- pepř
- 2 PL soli
- 200 g cukru
- 120 ml Bzeneckého lihového octa
- 2 palice česneku
TIP:
Cuketa patří mezi plodiny, které má každý pěstitel v sezoně plné pole, i vy jste určitě dostali nějakou od souseda se slovy, že už neví, co s tím. Proto bude nakonec příprava tohoto receptu velmi levná nebo dokonce zcela zdarma.
Příprava:
- Cuketu a mrkev nastrouháme na struhadle, cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata na malé kousky. Vše dáme do hrnce a asi hodinu povaříme.
- Nakonec přidáme olej a Bzenecký lihový ocet, který má nejen tradiční recepturu a chuť, ale jako jediný na trhu obsahuje karamel a voňavou bylinku estragon, které chuť nálevu také ovlivní.
TIP:
Na kvalitě použitého octa nešetřete. Nechcete, aby vám troška nekvalitního octa zničila celou várku úrody a vaše práce přišla vniveč.
- Nálev případně dále dochutíme.
- Plníme do sklenic a zavaříme 20 minut na 85 °C.
TIP:
Velkou výhodou zavařování je to, že vám v běžných dnech při vaření ušetří spoustu času. Nemusíte chodit tak často nakupovat, mrknete do špajzu a vytáhnete už předpřipravenou omáčku. Když přijde návštěva a chcete rychle grilovat, hodíte klobásy na gril, vytáhnete domácí kečup nebo chutney a máte hotovo. Recepty nejen na tyto dvě pochoutky najdete v našich dalších videích.
Další videorecepty seriálu Zavařujeme s Mámou z gruntu můžete shlédnout na webu Bzeneckyocet.cz. Inspiraci takřka 150 recepty o vaření, zavařování i nakládání s octy od oceňovaných českých food blogerek najdete na blogu Milujemeocet.cz.
Nový komentář