Osvěžující studená polévka pochází ze středomoří. Kombinace okurky, jogurtu, kopru a česneku však zachutná i nám „suchozemcům“. A to především v teplých dnech.
Okurková polévka s koprem
1 kg bílého jogurtu
1 velká salátová okurka
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém či jemném struhadle. Do misky s okurkou přidáme jogurt, utřený česnek a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Kdo chce, může celou polévku rozmixovat tyčovým mixérem, bude tak velice jemná.
Před podáváním zakápneme olivovým olejem a posypeme koprem.
Jako příloha je výborná opečená bagetka potřená bylinkovým nebo česnekovým máslem.
Aromatická bylinka bazalka se do Evropy dostala z Indie. Je to univerzální bylinka, která zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a únavě, pomáhá při nachlazení. Výborně chutná s jakýmkoliv jídlem, kde jsou také rajčata.
Z bazalky si můžete připravit výborné pesto. Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Pochází z Itálie a nejlépe si ho vychutnáte přimíchané do čerstvě uvařených kvalitních těstovin.
Pesto
2 stroužky česneku
50 g piniových oříšků
50 g čerstvé bazalky
sůl
trocha olivového oleje
Tyto suroviny důkladně rozmixujeme. Ke konci mixování můžeme přidat ještě parmezán.
Pestem dochutíme čerstvě uvařené těstoviny.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
dajrin — #13 ja take ne
Pesto vyzkouším
Pesto jsem ještě nezkoušela vyrobit, ale jelikož se mi bazalka nádherně rozrostla, nejspíše vyzkouším...
Žábina — #10 jsem líná drtit :-DDD
taky mám radši bilinky drtit a ne mixovat
lepší je pesto pěkně růčo udělat v hmoždíři, mixovat ne
v kontatku s kovem tyč.mixéru se všechny vitamíny zničí
zrovna minulou neděli to říkal Emanuel na Primě
Mně letos místo bazalky vyrostla úplně neznámá rostlina, která vůbec nevoní. Netuším, co v tom pytlíku se semínky bylo.
letos ještě bazalku nemám, ale loni jsem dělala bazalkový pesto ve velkým takže pomohl mixér, ale nedávno jsem dělala z mladýho estragonu, pak ještě z křezu a ze saturejky
denkas — #6 že jo, ale já si nemohla pomoct
. Každopádně já bych to s česnekem nepřeháněla, my máme domácí, z Čech, vypěstovanej na Litoměřicku...a ten má teda grády
phoebe24 — #5 Hrubka sem ,hrubka tam ,hlavně ,že nám chutná!!!
Myškomedvídek — #3 pramen zdraví z Posázavý
A co já teď s těma Pribiňákama?
My dneska nemáme chuť!
Máte tam hrubku.
To jste pionýři?!
opraveno. díky :-)
česneku není nikdy dost,máme ho rádi a je zdraví
Prosím o opravu-kolik je česneku?Dík.
Je tam psaný česnek dvakrát. Už dlouho se pesto doma chystám vyrobit, dokonce jsem dostala dárkem i ten krásný bílý moždýř z obrázku - musím urychlit, kupované není ono a já moc miluju italskou kuchyni...