okurková polévka

Osvěžující studená polévka pochází ze středomoří. Kombinace okurky, jogurtu, kopru a česneku však zachutná i nám „suchozemcům“. A to především v teplých dnech.

Okurková polévka s koprem

1 kg bílého jogurtu
1 velká salátová okurka
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém či jemném struhadle. Do misky s okurkou přidáme jogurt, utřený česnek a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit. Kdo chce, může celou polévku rozmixovat tyčovým mixérem, bude tak velice jemná.
Před podáváním zakápneme olivovým olejem a posypeme koprem.
Jako příloha je výborná opečená bagetka potřená bylinkovým nebo česnekovým máslem.

bazalkové pesto

Aromatická bylinka bazalka se do Evropy dostala z Indie. Je to univerzální bylinka, která zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a únavě, pomáhá při nachlazení. Výborně chutná s jakýmkoliv jídlem, kde jsou také rajčata.

Z bazalky si můžete připravit výborné pesto. Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Pochází z Itálie a nejlépe si ho vychutnáte přimíchané do čerstvě uvařených kvalitních těstovin.

Pesto

2 stroužky česneku
50 g piniových oříšků
50 g čerstvé bazalky
sůl
trocha olivového oleje

Tyto suroviny důkladně rozmixujeme. Ke konci mixování můžeme přidat ještě parmezán.
Pestem dochutíme čerstvě uvařené těstoviny.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama