Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsahují draslík, železo, hořčík a další minerální látky. Dále obsahují vitamíny skupiny B a vitamín C. Z hlediska hubnutí je benefitem borůvek to, že je v nich vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií. Borůvky si můžete dát na svačinku, přidat je do snídaňové kaše nebo z nich připravit smoothie.
Podle vědkyně Dr. Barbary Shukitt-Halez z univerzity v Bostonu je známo, že kdo sní každý den hrst borůvek, zůstane fit až do vysokého věku! Antokyany, které jsou obsaženy v borůvkách, jsou podle nich špičkou ve vychytávání volných radikálů, dále vykazují ochranné působení na cévy, podporují schopnost učit se, rovnovážný smysl, koordinaci a krátkodobou paměť, snižují riziko rozvoje srdečních a oběhových onemocnění. Borůvky také mají moc oddálit stárnutí mozkových buněk, předcházejí tělesným změnám spojeným se stárnutím a snižují riziko vzniku rakoviny.
Pokud budete mít nadbytek borůvek, můžete si je usušit - volně na pečicím paíru, v troubě či sušičce. Sušené borůvky se užívají při lehkých nespecifikovaných průjmových nemocech s nucením na zvracení, při poruchách trávení (kvasná či hnilobná dyspepsie), na žaludeční vředy a záněty ústní dutiny.
Vnější čajové obklady podporují zajizvení ran, jsou dobré na popáleniny a bércové vředy, jako kloktadlo při zánětech hrdla nebo dásní.
Ursel Buhringová doporučuje borůvkovou masku na akné: Naložte 250 g sušených borůvek do 3/4 l studené vody, 8 hodin nechte stát v klidu, potom prudce svařte. Hmotu nechte působit 1 hodinu, pak smyjte.
Zdroj informac: Recepty z bylinek Ursel Bühringová, Mladá fronta, léčivé účinky borůvek, studie Dr. Barbary Shukitt-Halez
Nový komentář
Komentáře