Léto je v plném proudu a my můžeme zpracovat maliny, borůvky, zrající rybíz nebo angrešt. Vybrali jsme pro vás recept na letní pochoutku – borůvkový koláč, který nám doporučila Elly.
U stánku na ovocnězeleninové tržnici jsem neodolala a koupila litr borůvek. Doma jsem zasedla ke svým zásobám časopisů a knížek, projela internet a ze všech slušně vypadajících receptů jsem neodolala „Snadnému borůvkovému koláči pro náročné“ od Šárky Škachové. A dobře jsem udělala.
Koláč má dokonalé těsto s křupavými okraji, opečené žmolenka je dokonalá a borůvky se jen rozplývají na jazyku.
Suroviny
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky
na žmolenku:
máslo
cukr (krupice)
mouka (hrubá)
borůvky (cca 1 l)
Postup
V míse smícháme rukou moukou, cukr moučka, špetku soli, změklé máslo a vejce. Důkladně prohněte v hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice, aby ztuhnulo.
Troubu rozpálíme na 180 °C.
Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vtlačíme dlaní, roztáhneme k okrajům a kolem nich trochu zvedneme. Já jsem si při roztlačování po formě pomohla malým dřevěným válečkem.
Těsto na několika místech propícháme vidličkou, lehce posypeme jemně mletou strouhankou a pořádně zasypeme borůvkami.
Žmolenku si připravíme smícháním mouky, cukru a změklého másla. Poměr jsem střelila od oka, ale řekla bych, že jsem měla zhruba stejně mouky a cukru a máslem jsem doladila tu správnou hmotu, ani sypkou, ani příliš lepivou.
Žmolenkou pak pěkně borůvky zasypeme. A určitě nešetříme! Žmolenka nám všem na koláči chutnala nejvíce. :-) Koláč šoupneme do trouby a pečeme 30 minut. Hotový je, až je žmolenka i čouhající těsto upečené krásně dozlatova.
Vsadím se, že nikdo neodolá a nebude čekat, až koláč úplně vychladne. Úžasná vůně másla a borůvek vám totiž zaplní byt a přiláká i sousedy. :-)
Z uvedeného množství těsta jsem upekla dva menší koláče, spotřebovala jsem na ně téměř litr borůvek.
Dobrou chuť přeje elly, inspirovaná webem Dolce Vita.
Nový komentář
Komentáře
pod ovoce jěště přidávám tvaroh,doma ho milují a je to vynikající-sladké moc nejím,ale tomuhle neodolám
dnes som piekla - super koláčik
Uloženo,ale stejně nejlepší borůvkový koláč dělala moje maminka,byl to klasický kynutý,ale lepší jsem zatím nejedla,zrovna tak jako vánočku.
monkee — #30 Díky.
kobližka — #28 "...Z uvedeného množství těsta jsem upekla dva menší koláče, spotřebovala jsem na ně téměř litr borůvek."
Formu vidíš na fotce. Odhaduju to na menší plech nebo velkou pizzovou formu.
Taky jsem i opsala a o víkendu vyzkouším.
kobližka — #16 Hmmm...tak "dík" za odpověď
vypadá úžasně! hned bych si kousek dala :)
zkopírováno, ještě tak sehnat borůvky, to bude problém
gerda — #20 A u nás táč (máma s babičkou - Olc)
tak to jsem zvědavá, za kolik budou tady. A žena in se mi dnes mimořádně dlouho načítá.
knihovna — #8 minulej tyden v Brne byli taky za 90 normalni cena ja jezdim k Budejcam a tam u cesty to deti prodavaj za par kacek ja je tam koupila za 70 za litr vzdy si kupuji 10 litru a davam do mrazaku a delam marmeladu jinak na Prahu dost dobra cena
gerda — #19 Já ji peču. To těsto vyleju na plech a šoupnu do trouby
gerda — #20
To aby mě člověk slovník, když vyjede za humna
ToraToraTora — #18 ne, tady se takhle nic nejmenuje. U nás se docela divně říká litému těstu s ovocem na plech. Tento koláč se nazývá "tróč". Jsme teda hodně malá země, ale nářečí je po pár kilometrech jiné.
škvára je vlastně nepečený moučník. Protože se smaží na pánvi, tak bude i rychlejší. Jak pojedu do globusu, koupím trochu borůvek a zkusím to. Zas něco nového.
gerda — #15 Já ti nevím, já to tak znám od mala,jsem z východních čech . Ale na Moravě to babička dělala taky, tak jsem myslela, že to je univerzální
libuno — #9 To teda zní úžasně,jak nepeču moc podle nových receptů,tohle udělám!
To je rozpis na takovou kulatou formu?,nebo i na klasický plech ?mMyslím velikostně,dík.
ToraToraTora — #13 a to je krajový název? Odkud?? Tady jsem to v životě neslyšela. Leda v souvislosti s pracemi na komunikacích.