Ukrajinský boršč musí být sytě červený; řepa se proto vaří zvlášť a ještě před samotnou tepelnou úpravou se lehce zastříkne octem nebo citronem. Historicky se používala i kvašená řepa. Do zeleninové směsi se přidává petrželka, kopr a rajčatový protlak nebo i čerstvá rajčata. Boršč je podáván většinou horký, s česnekovými brioškami a kopečkem zakysané smetany s čerstvě nasekanými bylinkami. Vydatnější ukrajinský boršč se doplňuje nakrájeným uzeným vepřovým bokem nebo nakrájenou klobásou.
Tato lahůdka se z Ukrajiny rozšířila nejen do okolního Ruska a Polska, ale i do Finska a až na Kavkaz. Říká se, že každá rodina má svůj jedinečný recept. Vyzkoušejte boršč podle blogerky Live With Anny, a uvařte ho spíš víc, než míň. Je totiž tak dobrý, že jeden talíř rozhodně nebude stačit. A kdoví, třeba po čase vytvoříte svoji rodinnou variantu, a recept budete předávat žadonícím potomkům. Ideálním pomocníkem je nová varná deska MORA VDIS 658 FF, na níž můžete vařit i ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru a počtu – můžete totiž libovolně spojovat plotýnky a vařit prakticky na celé ploše desky. A díky automatickým programům, například pro pomalý var bez připálení, je výsledek zaručený.
Co budete potřebovat:
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny
- 300 g mrkve
- 100 g petržele
- 50 g celeru
- 1 velkou cibuli
- 500 g hovězího masa
- 3 stroužky česneku
- 600 g červené řepy
- 2 l poctivého hovězího vývaru z morkových kostí a masa (případně si pomozte kostkou bujónu)
- 6 kuliček nového koření
- 3 listy bobkového listu
- 1 lžičku soli
- 500 g kysaného zelí
- 400 g zakysané smetany
- 400 g balkánského sýra
- krajíce čerstvého chleba podle počtu osob
- 500 g brambor
- indukční varnou desku MORA VDIS 658 FF s automatickým programem pro pomalé vaření a možností propojení plotýnek pro vaření ve velké nádobě libovolného tvaru
A jak tu dobrotu připravit?
Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte se zeleninou lehce zpěnit.
K zeleninovému základu poté přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu, kterou můžete předtím případně krátce povařit zvlášť – polévka pak bude ještě výrazněji červená. Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem a přiklopené nechte pomalu táhnout při nízké teplotě, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba dvě hodiny. Mezitím na jiné plotně uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a orestujte. Do hotové polévky nakonec přidejte lehce pokrájené a propláchnuté kysané zelí.
Podávejte se zakysanou smetanou, kostičkami orestovaných brambor, nadrobno nakrájenými bylinkami (koprem nebo petrželkou) a s krajíci čerstvého chleba. Můžete přidat i na kostičky nakrájený balkánský sýr.
Tip - indukční varná deska MORA VDIS 658 FF
Díky speciální oktagonové zóně FlexiZone umožňuje spojovat plotýnky a využít prakticky celou plochu varného panelu. Bez problémů tak můžete vařit v nádobí libovolného tvaru – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. A tak můžete na spojenou zónu umístit klidně i tři hrnce. Po zapnutí varné desky se automaticky zaznamenává poloha hrnců a během 10 sekund se automaticky aktivuje příslušná varná zóna – samostatná nebo spojená FlexiZone, pod kterou se hrnec nachází.
Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem. Přesně tak, jako na starých kachlových sporácích.
Skvělé jsou i automatické programy pro rychlý var velkého množství vody, pro pomalé dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění, udržování v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Praktická je i funkce TimeService, která zaznamenává, jak dlouho už vaříte a nezávislá integrovaná minutka. Funkce Pause při nečekané situaci dočasně pozastaví vaření bez ztráty nastavení.
Varná deska v černé barvě má přední zkosenou hranu pro snadnější údržbu, ovládá se posuvníkem SliderTouch. Proti nechtěnému zapnutí má dětskou pojistku. Doporučená cena je 12 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A k indukční varné desce z řady VDIT získáte kvalitní nerezovou pánev zdarma. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“. |
Další recepty najdete na mora.cz
Nový komentář
Komentáře
s balkánským sýrem neznám variantu, jen bez něj, zrovna včera jsem měla boršč
S brioškami určitě ne, bývají to pampušky nebo pirožky nebo v Polsku s uškami nebo jajkem. A taky není moc původní balkánský sýr. Už tak je v boršči hodně surovin a je moc dobrý i bez takových úprav.
Kdysi jsem chodila na boršč v Praze do Arbatu. Byl moc dobrý. Pak jsem jestě parkrat někde jedla, ale to už nebylo ono. I jsem zkusila doma uvařit. Ale v tom Arbatu byl nejlepší. Hned bych si ho dala.
Polévka je velmi sytá a dobrá