Olivový olej, vinná réva jsou spolu s pšenicí základem naší zděděné středomořské kultury.
Víte, že i olivový olej je zcela přírodní produkt?
Existují desítky druhů a původů olivového oleje. Stejně jako víno, i olivové oleje se degustují a klasifikují, mají své pozitivní charakteristiky i své defekty. Pozitivní atributy, které olivový olej vyzdvihují, jsou například příjemná hořkost, sladkost, ovocná chuť, chuť po mandlích.
Olivové oleje se používají podle druhu jídla a příležitosti.
Olivový olej dnes překračuje naše hranice s pasem zdraví a dobré chuti. Odvážně proniká do naší středoevropské kultury, našich restaurací, obchodních domů, našich domovů. Zdá se, že všichni jsme si uvědomili, jak je zdravý a lahodný.
Dnes vás chceme seznámit s tím, jak správně vybrat a využívat všechny kvality, které olivový olej nabízí.
Ve vaší kuchyni můžete olivový olej použít na:
Zálivky – olivový olej a vinný ocet – to je základ zálivky na dobrý salát. Můžete přidat čerstvé bylinky a trošku francouzské hořčice.
Vaření – od smažení přes pečení až po letní grilování zeleniny, ryb nebo masa. Dokonce i na pečení koláčů, které zůstanou déle čerstvé a nadýchané.
Dochucení – ochutit každé jídlo a dát mu speciální olivovou chuť – několik kapek na pizzu, snack, polévku, těstoviny nebo rýži.
Jaký druh olivového oleje na to potřebujete?
Borges Extra panenský olivový olej – lisovaný za studena. Intenzivní chuť. Získaný z optimálního výběru různých druhů oliv nebo jen z jednoho druhu (Arbequina, Picual, Hojiblanca).
Doporučený především pro použití za studena.
Borges Olivový olej – směs rafinovaného olivového oleje a extra panenského olivového oleje. Na vaření, ale také k použití za studena, hlavně pokud jste začátečník v používání olivového oleje.
Borges Olivový olej s česnekovou příchutí – olivový olej s voňavým francouzským česnekovým extraktem. Jeho použití je velmi různorodé, hlavně na potraviny připravované na grilu, na korpusy pizzy, toasty, přípravu rýže apod.
Borges Aromatické olivové oleje – pro gurmány. Speciality připravené se základem olivového oleje.
Na pultech můžete najít několik různých druhů olivových olejů za různé ceny a různých značek. Jak se v nich vyznat? Jejich cena bude záviset na:
Olivách – druhu olivy a stupni její zralosti v době sběru. Jen zdravé a perfektní olivy, které nebyly poškozeny nárazy, mohou dát dobrý olej.
Péči – proces transformace musí být rychlý a čistý. Čím dřív a správněji se olivy zpracují, tím lepší olej se získá.
Filtrování – čím víckrát se olivový olej přefiltruje, tím je čistší a lepší.
Obalu – kvality olivového oleje se lépe konzervují ve skle, kromě toho se na jeho ochranu před slunečním světlem používá zelené sklo. Se speciálním dávkovačem na lahvi si můžete nalít jen tolik olivového oleje, kolik potřebujete.
Jen ty nejlepší a nejsilnější značky mohou garantovat, že splní všechna čtyři předchozí hlediska.
Pozor na olej z olivových pokrutin, který můžete najít pod názvy Orujo, Sansa, Pomace. Je to olej, který pochází z oliv – vlastně z olivových výlisků (zbytků), ale není naturální, protože se získává pomocí rozpouštědel. Ano, je levný, ale nemá atributy extra panenského olivového oleje.
Zdraví (Zdroj: oficiální stránka: ASOLIVA www.asoliva.es):
- Olivový olej obsahuje 60–80 % vícenenasycených mastných kyselin, které napomáhají snižovat „špatný cholesterol“.
- Obsahuje vitaminy A, D, K a také vitamin E.
- Snižuje riziko onemocnění srdečními chorobami, některými druhy rakoviny, napomáhá udržovat nízký krevní tlak a působí proti artritidě.
- Napomáhá trávení, absorpci vápníku, zlepšuje krevní oběh a zpomaluje proces stárnutí buněk, přispívá ke zlepšení vzhledu pokožky.
Nový komentář
Komentáře
UŽ BEZ OLIVOVÉHO OLEJE NEUMÍM FUNGOVAT
ježíš, to se nedá číst...
ten podklad je strašnej
Taky používáme ten "nepanenský" olivový olej.Dr.ho doporučila dvouletému
,který má úpornou zácpu,že dělá v bříšku blaho-ten olej-a mám mu ho dávat do všeho,do čeho to jen půjde
.Jinak používáme slunečnicový
.
Ňam, ňam, bez olivovýho oleje si nedovedu představit už skoro žádný moje jídlo. Mám spotřebu tak min. litr na měsíc. Úplně nejvíc mi právě chutnal ten hojiblanca, co tu o něm píšou, ale už ho aspoň rok nemůžu nikde sehnat. Myslela jsem, že se k nám přestal dovážet. Byl totiž z nich nejdražší a asi si ho moc lidí nekupovalo.
Akorát mě docela mrzí, že ačkoliv před vstupem do EU bylo avizováno snížení, resp. přirozený pokles cen zboží typu olivový olej, italské těstoviny atd., nezdá se mi, že by o moc zlevnil
Z tohodle šílenýho podkladu bolí oči
Žížala: Mně panenskej taky smrdí, ten "z pokrutin" mi nevadí.
Žížala: Mam papenskej - teda ja ty recky znaky neprectu, ale je uplne zelenej, ne zlutej, jako byva ten "druhak". Take jsem slysela, ze ten nejlevnejsi by mel byt nejmin aromaticky, takze by mi mohl vyhovovat. Ale jeste jsem to nezkousela, takze nemuzu slouzit. Proste slunecnicovy je slunecnicovy.
I ten dobry olivovy.z Krety mam uz 15 mesicu, je ho pul litru a jeste ho mam pulku.
houserop: a máš z toho Řecka panenský olej ? Mě někdo radil, že si mám koupit co nejlevnější "nepanenský" olivový olej, že díky tomu průmyslovějšímu zpracování už není ta chuť tak intenzivní (jenže pak už tam není taky moc těch "zázračnejch" složek pro zdraví). Už jsem se zařekla že do žádnýho olivovýho oleje nevrazim ani korunu, tak nevim, možná tomu dám ještě poslední šanci a zkusit tvůj tip...
Žížala: ani jsem se nechtěla ozývat, aby nevypadala jako fajnovka, ale co jsem měla tu čest ochutnat olivový olej, tak mi nejen že nechutnal, ale i "nevoněl". Poznám, tak jako Ty, i pouhých pár kapek v salátu, a končím, už to do mne nikdo nedostane ...
Žížala: Je to jsem rada, ze nejsem sama. Dnes jsou tu dva clanky na jidlo a ani Roibos ani olivovy olej mi nechutna. Ale mama mi privezla olivovy olej z Krety a vis, ze ten je jediny, ktery mi chutna? Nema totiz vubec zadnou chut, narozdil od italskych nebo spanelskych nebo chorvatskych, ktere uz jsem ochutnala... Nekde jsem cetla, ze rekove nemaji ten olej tak aromaticky a zda se ze je to pravda. Zkus to...
Ja olivovymu oleji bohuzel nemuzu prijit vubec na chut, a to jsem vyzkousela uz nekolik dobrych znacek. Radsi preziju samotnyho panaka oleje pro zdravi a necim to zajim nez abych si tim zkazila jidlo, rozeznam neomylne i par kapek v salatu - a to jim jinak temer uplne vsechno, v podstate neni potravina kterou bych vylozene nemohla pozřít - ale ten olej je pro me fakt nechutnej
btw: tenhle zelenej podklad je fakt úděsnej
olivový olej milujeme celá rodina a můj
si dokonce někde přečetl, že působí pozitivně na pleť, tak pije každý den štamprdličku
...já ho leju do vody když vařím špagety, na rajčata do salátu, akorát na něm nesmažím...to používám normálně slunečnicový..
U mně doma jiný, než olivový olej nenajdete. Vlastně ano - do vonné lampy a na opalování, ale ty nejsou k vaření.
Olivový olej mám moc ráda.
Já si salát bez olivového oleje nedovedu představit