image.pngFoto: Babiččina volba

Vzniká tak vyvážená symfonie bílkovin, sacharidů i tuků. Také uzený losos sám o sobě má spoustu výživových benefitů. Obsahuje mimo řady minerálů a vitamínů také například omega 3 mastné kyseliny. Ty pomáhají udržovat hladinu obou druhů cholesterolů, působí protizánětlivě a některé zdroje také uvádí, že mohou působit preventivně proti Alzheimerově chorobě. Jedná se sice o tučnější rybu, která může být pro někoho hůře stravitelnější, ale pokud se budete řídit pravidlem „všeho s mírou“, nemusíte se bát lososa baštit ani před plavkovou sezónou. Navíc je také zdrojem vitamínu D, který potřebujeme po dlouhé zimě doplnit. A dobrá rada závěrem, při jeho výběru dávejte pozor na to, aby obsahoval pouze rybí maso a sůl. Vyhnete se tak řadě zbytečných přídatných látek, které mohou zatěžovat organismus.
 
Pravý špaldový základ

Pokud chcete udělat z tohoto receptu, opravdu nutriční pecku, doporučujeme použít hladkou špaldovou mouku. Receptu dodá ten správný sacharidový základ a oříškové aroma. Špaldová mouka má podobné složení jako ta pšeničná, ovšem je nutričně bohatší. Navíc její vláknina je lépe stravitelná, což je nepochybně dobrá zpráva pro náš střevní mikrobiom.
 
Ingredience

  • 90 g zakysané smetany
  • 150 g špaldové hladké mouky Babiččina volba
  • 1 PL sušeného droždí
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 celé vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • špetka soli

K dokončení:

  • plátky uzeného lososa
  • zakysaná smetana
  • černá sůl
  • kopr

Postup

Mouku a sušené pekařské droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu prohřejte v malém rendlíku na prst, aby byly vlažné a dobře v nich vzešlo droždí. K mléčné směsi přidejte žloutek a zašlehejte. Nyní postupně přidávejte sypkou směs a vždy promíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky. Přiklopte utěrkou nebo poklicí a nechte v teple 30 minut kynout.

Až úplně nakonec vyšlehejte bílek se špetkou soli do tuha a opatrně ho vmíchejte do těsta. Bliny smažte na pánvi vymazané trochou oleje. Těsto nanášejte lžící, bliny nejsou tak velké jako naše lívance. Pečte asi dvě minuty a poté otočte a nechte pomalu dojít. Vychladlé bliny zdobte osolenou zakysanou smetanou, uzeným lososem a snítkou kopru.
 
Třeba vás zaujme i tento recept:

livance3.jpg (117 KB)Foto: Alena Kolaříková

Reklama