„Romantické údolí na kraji lesa se citlivou rukou majitelky, paní Dáši Havlové, postupně mění v park a domov mnoha zvířátek.“ Tato úvodní věta z webových stránek biofarmy Košík, která se nachází v okrese Nymburk, přesně vystihuje atmosféru, se kterou se návštěvník setká. Ruku v ruce se zde snoubí moderní architektura s tradičním stavením, ekologické zemědělství s radostí z vlastního políčka, laskavé uvítání hostů paní majitelkou se setkáním s charismatickým slovenským bačou.
Hospodářství paní Havlové, švagrové exprezidenta Václava Havla, se rozkládá přibližně na 70 hektarech velmi rozmanitého prostředí. Na počátku budoucí naučné stezky této usedlosti návštěvník objeví chaloupku, bydliště paní Havlové, s moderní, ale velmi decentní dřevěnou věží. V ní se nachází pracovna architekta Ivana M. Havla, kterou v roce 1994 vytvořila prof. Ing. akad. arch. Alena Šrámková.
Jen o pár kroků dál se rozprostírají louky se třemi ovčíny pro 300 ovcí, o které se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavním bačou je pan Pavel Janič, neboli Ujco, pocházející z okolí Prešova a do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů. Jak sám říká: „Nikdy som sa neučil robiť syry podľa nejakej knihy. Robím ich tak, ako ich robieval už môj otec, dedo i pradedo. Vlastnými rukami a dobre.“ Stádo romanovských ovcí, o které se stará, bylo vyšlechtěno v minulém století v ještě carské Rusi. Patří k jednomu z nejplodnějších plemen na světě, což dokazuje množství jehňátek, která jsou na farmě k vidění.
Sýry - čerstvý, trvanlivý, uzený, vše v biokvalitě, nejsou jedinými produkty chovu. Využívá se snad vše. Z čerstvého mléka se připravuje tradiční brynza, ze zbylé syrovátky žinčica, která je velmi vhodným nápojem v horkých letních dnech pro svůj vysoký obsah bílkovin a minerálů. Romanovské ovce jsou ale především masné plemeno. Traduje se, že vznikly křížením s muflony, proto má jejich maso minimum skopového loje a velmi dobrou kvalitu. Ovčí vlna se pak používá na deky a přikrývky, které jsou dalšími firemními bio certifikovanými produkty.
V okolí chaloupky se rozkládá ovocný sad a pole se zeleninou. Druhová rozmanitost plodů zajišťuje téměř celoroční sklizeň sezonního ovoce či zeleniny. Naučná stezka vede lesem a pastvinami až k obnovenému rybníku, plného kaprů a amurů. V jeho bezprostřední blízkosti se nachází nově otevřený penzion, který je zrekonstruovanou selskou usedlostí s č. p. 1. V přízemí chalupy je profesionálně vybavená kuchyně a dvě světnice k posezení s pravými kachlovými kamny. V podkroví jsou hostům k dispozici tři oddělené ložnice, které poskytují plný komfort spolu se stylovým selským zařízením pokojů. Romantika souznění s přírodou je zde dovedena k dokonalosti.
„Ekofarma je ukázkou úcty k přírodě a všemu živému“
Původním záměrem paní Havlové bylo vybudovat si u chaloupky pouze vlastní zahrádku, ale z koníčku se stala vášeň. Po několika letech se rozhodla využít možnosti začlenit farmu do stále oblíbenějšího systému ekologického zemědělství a rozhodla se usilovat o certifikaci Bio výrobků. Farma Košík disponuje certifikací na širokou řadu svých produktů. Zeleninou a ovocem počínaje, přes certifikaci jehněčího masa, sýrů až po produkty z ovčí vlny.
I přes tuto širokou paletu produktů je velmi obtížné udržet ziskovost farmy, proto paní Havlová nabízí také ubytování v tomto kouzelném prostředí, doplněný výbornou biokuchyní. Mistr kuchař, Václav Košnář, dodržuje veškeré zásady kvalitní kuchyně. Přes třicet let vařil v restauraci Alcron, kde připravoval jídelníček podle momentální sezonní nabídky, a vařil tak vždy z čerstvých surovin. „Odjakživa jsem kritizoval český kuchařský nešvar mít na jídelníčku 40 druhů jídel a všechny je připravovat z polotovarů či mraženého základu. Uznávám názor, že je lepší uvařit třeba jen 4 jídla, ale všechna z čerstvých surovin, jejichž chuť člověk ocení. Copak ve Vás budí důvěru jahodový koláč uprostřed ledna?“ Odbyt bioproduktů z Farmy Košík je podpořen spoluprácí s pražskou restaurací Monarch, která dále nabízí své cateringové služby i na další akce. S bioprodukty Farmy Košík se tak můžete setkat i na různých rautech při významných společenských událostech.
Mgr. Kateřina Čapounová z Ministerstva zemědělství vyzdvihuje farmu Košík jako příklad farmy s ukázkovou diverzifikací nezemědělských činností.
Ti, kteří mají zájem zásobovat se bioprodukty pravidelně, mohou v poslední době stále častěji využívat možnosti dodávky sezonních produktů přímo farmy. V tzv. biobednýnkách si mohou přímo u farmáře či na některém z odběrových míst pravidelně vyzvedávat sezonní výběr bioproduktů - od ovoce, zeleniny, vajíček, třeba až po mošt či slivovici. O tomto systému informoval Jan Valeška ze spotřebitelské organizace PRO-BIO, která se zprostředkováváním vazeb mezi spotřebiteli a ekofarmáři dlouhodobě zabývá. Výsledkem je vzájemně prospěšný vztah. „Zemědělec má zaručen pravidelný odbyt, zákazník zas čerstvou dodávku sezonních potravin,“ vysvětluje Jan Valeška systém, který je často podnětem k pravidelným rodinným výletům, brigádám na farmách i k pevným přátelským vazbám.
Biofarma Košík je ukázkou toho, že ekologické zemědělství opravdu funguje a jeho principy přinášejí své výsledky. Stačí pouze nadšení a láska ke všemu živému. A v hospodářství paní Dagmar Havlové je všeho dostatek.
Ekofarmy v České republice
Informovanost české veřejnosti o principech biozemědělství je zatím stále relativně nízká. Povědomí obyvatelstva o zásadách ekologického zemědělství by mohlo zlepšit vytvoření více příležitostí k poznávání různorodého spektra českých ekofarem, kterých postupně přibývá. Pokud si budou moci Češi vyzkoušet „na vlastní kůži“, jak se na jejich stůl dostává biomléko nebo vepřo, knedlo, zelo z biosurovin, lépe pochopí celý systém biozemědělství v České republice.
Jaké ekofarmy můžeme v jednotlivých krajích navštívit?
Jihočeský kraj
V Jihočeském kraji se nacházejí farmy ekologického charakteru, které se specializují na chov masného skotu plemene Highland. Jsou to například farma Farim s.r.o. a soukromá farma Ing. Vladimíra Krtouše.
Ekologická farma Farim chová na Šumavě (na jižním svahu kopce Javorník), v drsných horských podmínkách v nadmořské výšce kolem 900 m. n. m., extensivní plemeno masného skotu Highland (Skotský náhorní skot). Toto masné plemeno skotu pochází ze severozápadní Vysočiny Skotska a na farmě se chová od roku 1997. Toto plemeno se chová přibližně od 18. století a jednou ze zajímavostí je i to, že nebylo ovlivněné typickými moderními postupy, jako jsou šlechtění a křížení. Díky tomu si toto plemeno zachovalo své přirozené vlastnosti a instinkty a pro chov na ekofarmách je velmi vhodné.
Více informací se dozvíte na http://www.highland-cattle.eu/, případně na telefonním čísle 606708625 (kontaktní osoba paní Ivana Míchalová).
Soukromá farma Ing. Vladimír Krtouše je také zaměřená na chov masného skotu plemene Highland, navíc nabízí i prodej chovných jalovic a býků. Farma disponuje vlastním porážkovým místem, což umožňuje prodej čerstvého masa přímo na ekofarmě. Pan Ing. Krtouš je zároveň i správcem a poradcem regionálního centra PRO-BIO Šumava.
Můžete navštívit webové stránky www.highland.cz či kontaktovat pana ing. Krtouše na čísle 602 830 998.
Středočeský kraj
Ve Středočeském kraji nalezneme například ekofarmy Usedlost Medník pana Václava Bednáře v Netvořicích, farmu Bovine v Heřmanovicích nebo Ekofarmu ABATIS, a.s., která se nachází v obci Zvole u Prahy.
Ekologickou Usedlost Medník najdete 30 km jižně od Prahy na území sevřeném řekou Vltavou a Sázavou, v členité krajině Středočeské pahorkatiny na okraji obce Netvořice. Usedlost charakterizuje svou činnost jako „zemědělsko-řemeslné hospodářství malorolníka“ o rozloze 5ha, které funguje od roku 1999. Více informací na www.usedlost.cz nebo na telefonu 608 978 780 (pan V. Bednář).
Biofarma Bovine chová pouze masné plemeno skotu, zejména plemena Masný Simentál a Limousine a Aberdeen Angus. Z části se zde chovají i kříženci plemen Salers, Charollais, Highland a další. Na farmě mají též koně, především pro turistické vyjížďky, manipulaci s dobytkem a samozřejmě proto, aby udělali radost dětem. Koně jsou v péči ranče Koločava. Děti se na farmě zajímají nejen o koně, ale také o dva oslíky Vaška a Ivanku. Na farmě se dále nacházejí kozy a potkat zde můžete i exotická zvířata jako jsou jaci tibetští. Kromě těchto zvířat má farma také stádečko ovcí, většina je plemene texel.
Pro více informací navštivte naše webové stránky www.farmabovine.com nebo zavolejte na 605 248 358 / 605 248 359 (Iveta a Tomáš Svobodovi).
Hlavní činností farmy ABATIS je převážně rostlinná výroba, produkce BIO vajec a chov drůbeže. Na farmě je i drobnochov skotu, plemena české červinky. Více informací na www.eko-farma.cz nebo na čísle 775 222 602 (Jiří Kotal).
Olomoucký kraj
Při projížďce Olomouckým krajem můžete navštívit ekofarmy Agrochov Jezernice a.s. z Lipníku nad Bečvou a farmu pana Kýra nacházející se v obci Červená Voda.
V Agrochovu Jezernice a.s. se chová převážně skot (český strakatý skot) a prasata. Více na www.agrochovjezernice.cz nebo na 777 785 904 (Ing. Otakar Pohl).
Naproti tomu se farma pana Kýra zabývá chovem slepic a krav, bez tržní produkce mléka. Na farmě tak existuje možnost zakoupit slepičí vejce v biokvalitě, která se také dodávají do řady obchodů s biopotravinami (Albio, Countrylife, Lumo Natur) a dalších zařízení (např. biopekárna Zemanka). Vejce pana Kýra získala v roce 2006 čestné uznání poroty v soutěži Biopotravina roku.
Více na telefonním čísle 777 046 165 (p. Kýr) nebo na webových stránkách http://www.biospotrebitel.cz/page.php?&selected=1241&a_charakteristika=farma&detail=415®ion=8.
Zlínský kraj
Zlínský kraj zaujal druhou příčku v počtu ekofarem s chovem zvířat v rámci jednotlivých krajů ČR za rok 2007, a to s celkovým počtem 121 ekofarem.
Jednou z nejznámějších biofarem je farma Vránovi nacházející se nedaleko Zlína, na samotě při lese na kopci Juré. Tato soukromá rodinná farma se především zabývá chovem skotu plemene Limousin a chovem ovcí. Rodina Vránová se věnuje také produkci ovoce, jeho sušením a zavařováním. Pěstují oves, pšenici, hrách a pohanku. Na základě telefonické dohody je možný prodej sušeného ovoce, kompotů, koření, obilovin a telecího a jehněčího masa přímo ze dvora. Od roku 2005 obohatila ekofarma své spektrum biočinností i o agroturistiku.
Více na http://www.biofarmajure.ic.cz/ nebo na čísle 603 521 738 (Vránovi).
Vysočina
Na Vysočině najdete biofarmu zvanou Chamidův Mlýn, která se nacházína hranicích Čech a Moravy, asi 15 km severně od Telče, v obci Horní Dubenky.
V blízkosti mlýnu se rozprostírá les, louky a pastviny. Na pastvinách se celoročně pase a volně pohybuje hovězí dobytek plemene Aberdeen-Angus. Jiná zvířata na farmě nejsou. Okolí mlýna je však upraveno jako minikemp.
Více na http://www.chadimmlyn.cz/ nebo na čísle 724 374 167 (Martin Chadim).
Plzeňský kraj
Také Plzeňský kraj patří k oblastem, kde počet farem s chovem zvířat přesahuje magickou stovku. V roce 2007 tu bylo zaznamenáno přesně 106 ekofarem s chovem zvířat.
Jednou z nich je Ekofarma Bratří Lehockých se sídlem v obci Bystřice nad Úhlavou. Soukromá farma s celkovou výměrou 110 ha se soustředí především na chov Šumavských ovcí s následnou možností přímého podeje jehněčího masa. Dále se specializuje na faremní chov drůbeže (kachny, slepice - nosnice) a králíků bez certifikace, a pěstování ovoce (třešně, ořechy). Také tato biofarma se přizpůsobila novodobému trendu a v rámci svých služeb nabízí i možnost agroturistiky.
Více na http://picasaweb.google.com/ekofarmasumava nebo na čísle 602 267 983.
Druhou farmou, která patří do Plzeňského kraje, je rodinná farma Galloway manželů Vacíkových. Jejich základní filozofií je „zemědělská činnost zaměřená na chov skotu na přírodním a přirozeném základě“. Díky ní se na farmě produkuje certifikované hovězí maso, nesoucí právem značku „Česká kvalita“. Hovězí maso je možné zakoupit i přímo na farmě ve výborné kvalitě. Dále se manželé zabývají i produkcí plemenných býčků a jaloviček.
A proč se na farmě chová právě plemeno Galloway? Manželé Vacíkovi to vysvětlují po svém: „Když pivo, tak české, když uherák, tak maďarský, když skot, tak ze Skotska.“ Plemeno Galloway je charakteristický svou odolností vůči tvrdým povětrnostním podmínkám a dobře snáší celoroční pobyt na pastvinách.
Podívejte se na http://www.galloway-farma.cz/ nebo zavolejte na 602 777 458 / 602 406 367 (Vacíkovi).
Liberecký kraj
Jednou z ekofarem se sídlem v kraji Libereckém je ekofarma u Kotyků, na úpatí Krkonoš, v těsné blízkosti města Jilemnice. Ekofarma u Kotyků nese nádech rodinné atmosféry. Vznikla v roce 1992, přičemž ekologicky začala hospodařit o pět let později. Tato farma se zabývá chovem masného skotu a ovcí.
Více informací na http://www.ekofarmaukotyku.cz/about.htm nebo na čísle 608 233 275 / 721 096 135 (Kotykovi).
Ústecký kraj
Zámecké sady Chrámceje ekofarma s největší plochou ucelených sadů v České republice a dokonce i v EU. Zámecké sady Chrámce nabízí různé druhy ovoce (jablka, hrušky, třešně, višně, meruňky), džemy, ovocná pyré, sušené ovoce, mošty, ovocné pálenky. Biofarma nabízí i možnost exkurzí a ochutnávek. Kromě pěstování ovoce se tady chovají i ovce, kozy a drůbež (husy, kachny, perličky, indické běžce).
Více na www.zameckesadychramce.com nebo na čísle 476 110 041.
Nový komentář
Komentáře
Na naší ekofarmě Farim na šumavském Javorníku samozřejmě také nabízíme k prodeji jalovice a býčky plemene Highland (Skotský náhorní skot).
Bedýnky využívám díky ekostatku Vlkaneč a paní Mgr. Dianě Benšové. Je to supr, stíhám sice 1x za 14 dní, ale mám krásnou čerstvou zeleninu, ovoce, bylinky. Jsem stoprocentně spokojená