Proč je cukr škodlivý a proč bychom ho z našeho jídelníčku měly raději úplně vynechat? Přečtěte si v našem článku.
Že bychom to s cukrem neměly přehánět, víme asi všechny. Ale upřímně, kolik z nás to dodržuje? Cukr je totiž skoro ve všem. Ať už se jedná o rohlíky k snídani, které si horko těžko odpíráme, koblihu ke svačině, nebo třeba tabulku čokolády po náročném dni. Tato bílá pochutina našemu tělu ale velice škodí.
Bílý jed
Podle amerických vědců je na tom bílý cukr, co se škodlivosti týče, stejně jako tabák a považují ho za jed. Cukr přispívá ke kolísání hladiny krevního cukru, zvyšuje nadváhu a oslabuje imunitní systém. Nadměrná konzumace cukru také zhoršuje paměť. Cukrovka může rozvíjet Alzheimerovu chorobu.
Bílý cukr nám dodá okamžitou energii a velmi rychle zvýší hladinu krevního cukru. Naše tělo po snězení sladkého vyplaví inzulin, který hladinu krevního cukru opět prudce sníží. My pak máme zase hlad a chuť na sladké, i přes to, že jsme právě dojedli. Jsme nesoustředění, unavení a podráždění. Časté výkyvy hladiny cukru v těle mohou vést až k cukrovce.
Víme, že když malé děti budou jíst hodně sladkého, budou hyperaktivní a agresivní. Ač si to možná neuvědomujeme, na nás ale sladkosti působí úplně stejně. Rychle se totiž střídá vysoká a nízká hladina krevního cukru. Projevem je pak zvýšený adrenalin. Pokud chcete, abyste se vy i vaše děti soustředily, vězte, že do školy či do práce sladkosti nepatří.
Čím ho nahradit?
Vystrnadit cukr ze života asi nebude úplně jednoduché. Až budete ale příště v supermarketu, sáhněte do regálu pro tmavý třtinový cukr. Čím je cukr tmavší, tím je k našemu tělu šetrnější. Dejte si ale pozor, protože tmavý cukr má mnohem výraznější chuť než ten, na který jste byly zvyklé.
Hodně oblíbený je také sirup z agáve. Chutná podobně jako med a sladit s ním můžete jak čaje, tak moučníky. Přestaňte si kupovat přeslazené limonády a do vody si kápněte trochu limetkové šťávy. Sladit můžete i javorovým sirupem nebo klasickým medem.
Přečtěte si také: |
---|
Nový komentář
Komentáře
Skvěle napsané. Musím souhlasit. Sama se bílému cukru také vyhýbám. Problém je ale v tom, že dnes už ho člověk najde prakticky ve všem. Pak se taky nikdo nemůže divit tomu, že takové množství lidí v dnešní době trpí cukrovkou.
To jo, ten už taky doma skoro vůbec nemám, zezačátku jsem přešla na třtinový cukr, jenže to mi připadá podobné, cukr jako cukr, teď sladím nízkokalorickým sladidlem SlaDIA, to mě překvapilo, chuťově vynikající, jedna tabletka je jedna lžička cukru a je to určitě menší svinstvo než cukr bílý.
Eva_Fl — #26 Tak potom máte geny, které můžu jen závidět.
wich — #5 to musis koukat, jaky tmavy cukr kupujes. Musi tam byt vypsana jako jedina ingredience trtinovy cukr, zadne pridane
Eva_Fl — #28 Páč jsem byli mladí
SStream — #25 maso bylo u babi jednou tydne, to je fakt. U nasich se varilo pres vikend a pres tyden se dojidaly zbytky. Takovy rizecky v patek ( od nedele ) NA PROJETYM SADLE BYLY FAKT ZUUUUUUUZO, presto jsme byli pomerne zdravi a stihli.
šmarjá, plynatost, wikipedia o meteorismu říká úplně strašný věci
paníliška — #24 tak moje babi pravda nesedela u kompu, ale prosedela 12+ hodin denne u pleteni.
Krome otce, ktery si obcas zahral tenis ( jinak stal u prkna a rysoval, nebo sedel v hospode a pil ) si nepamatuju, ze by nekdo z nasi stihle rodiny nejak cvicil, behal, jezdil na kole apod.
a lidi jedli více zeleniny - fazolí, hrachu, zelí - dneska se to neto, protože se z toho pr..., eh, způsobuje to meteorismus
Eva_Fl — #23 Bylo víc pohybu, řekla bych.
....... ale stejne mi porad nejde do hlavy jedna vec : vidim babinku, jak s tetou taha strudly pres pul kuchyne, vzpominam na chut bajecnych rohliku s maslem, nikdo neresil cukr, ani bile pecivo, ani zadny diety a chleba se sadlem a skvarkama byla normos vecere - a byli jsme vsichni stihli a v pohode.
morgan — #20 ale uz jsi urcite cetla, ze nekdo zemrel na nasledky obezity, ze jo?
morgan — #20 Tahle představa mě fakt rozesmála.
Ale je cukr je pořád cukr a že jeho nadměrná konzumace dobrá není, to víme všichni. Ostatně, nic se nemá přehánět, že.
ještě jsem se nikde nedočetla, že by někdo zemřel na otravu cukrem!!!

denkas — #18 Jo,holka zlatá,tak na tohle by se mělo zřídit extra protitoxické TV oddělení

Přes 60let konzumuju bílý a ještě žiju
A otrávená sem tak leda z televizních pořadů
Barbucháč — #13 No dy,to je zase jenom "móda",ale nikomu to neberu.Kdo chce,ten si informace najde,článků na tohle téma je bezpočet.
SStream — #15 Já kafe bez cukru pozřu jen v nouzi krajního opatření (že hostitelovi cukr došel
) Já se vrátila pro změnu s hafinou a div,že mě neumrzly ruce
kobližka — #12 kafe sladíš? Páč já jo!
Jakmile se malý tygr vzbudí tak ho nakrmím a jdem na chvíli ven, taky je u vás taková strašná kosa? Se mi tam nechce ani za prase...
další