Foto: Alena Kolaříková
Holandská omáčka, z francouzského La sauce hollandaise, je bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku podávaná ponejvíce k rybám a mořským plodům, řidčeji už k zelenině - zde je chřest ovšem výjimkou, k němu se hodí dokonale. Její původ je někde mezi oběma zeměmi: podle doložené historie ji připravovali francouzští Hugenoti (protestanti), kteří nejprve byli donuceni opustit na konci 17. století Francii a až poté jim byl umožněn návrat. Hugenoti, kteří se vrátili z Holandska, s sebou dovezli také recept na tuto omáčku.
Úprava bílého chřestu
Ostrou škrabkou opatrně oloupejte celý stonek bílého chřestu. Ostrým nožem odkrojte dřevnatý konec. Dále upravte podle konkrétního receptu. My jsme, spolu s plátky šunky, bílý chřest připravili v páře. Pak stačí jen lehce osolit a ochutit pepřem.
Úprava zeleného chřestu
Tady stačí odkrojit oschlý, lehce tvrdší konec. U zeleného chřestu nebývá tak dřevnatý. Zelený chřest je skvělý i čerstvý, bez tepelné úpravy. Výborný je taky na grilu nebo zapečený.
Šunka
Do dnešního receptu použijte plátky oblíbené šunky. Já jsem použila Božskou šunku. Tu můžete lehce opéct na trošce másla, na grilu nebo přidat k chřestu, který se dělá na páře.
Suroviny
- 3 žloutky
- 12 lžic másla pokojové teploty
- špetka pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička citronové šťávy
Klasický postup
Oddělte žloutky od bílků.
Připravte si vodní lázeň. Na sporák postavte menší hrnec, do něj dejte hlubokou nerezovou misku. Do hrnce nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna misky. Zahřívejte. Voda musí být horká, nesmí vřít.
Do misky dejte žloutky a pořádně promíchejte metličkou. Po částech přidejte máslo. Míchejte, až směs zhoustne.
Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pořád míchejte. Omáčku ihned použijte. Nedá se ohřát a při vystydnutí není tak dobrá. Jestli ji potřebujete udržet chvíli teplou a podávat později, tak zhruba půl hodiny vydrží teplá, když misku s ní dáte do hrnce s horkou vodou a občas promícháte.
Rychlý postup v mixéru
Žloutky dejte do mixéru. Máslo rozpusťte v hrnci, ať je opravdu horké. Zapněte mixér a promixujte žloutky. Za chodu mixéru přilévejte máslo. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Mixujte do zhoustnutí. Bude to chvilička, téměř hned. Ihned podávejte.
K čemu se hodí holandská omáčka
- na chřest - bílý i zelený
- vejce Benedikt
- různě upravené ryby
- steaky
- mořské plody
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Zdroj receptu: autorka, Wikipedia, ochutnejtesvet.cz
Nový komentář