Staročeská pučálka je jednoduché, ale výživné jídlo z naklíčeného hrachu, které se v minulosti často připravovalo zejména v době postu. Název pochází ze slova "pučet", tedy klíčit.

68a8bd15bb80c-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Jak se pučálka připravovala?

Hrách se nejprve nechal několik dní naklíčit, poté se osmažil na másle, sádle nebo oleji a dochutil solí, pepřem nebo bylinkami. Existovala i sladká verze, kde se hrách sypal cukrem nebo medem.

Historie a význam

Pučálka byla oblíbeným pokrmem už ve středověku, především v období Velikonoc a během postních dnů, kdy se lidé vyhýbali masu. Byla ceněna nejen pro svou sytost, ale také pro vysoký obsah bílkovin a snadnou přípravu.

Dnes se pučálka občas objevuje v tradiční české kuchyni a mezi příznivci zdravého stravování, protože naklíčený hrách je bohatý na živiny a lépe stravitelný.

Budete potřebovat

  • 200 g sušeného žlutého hrachu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 lžička kmínu nebo majoránky dle chuti
  • 1 lžíce medu (pro sladkou verzi)

Postup

Hrách namočte den předem do vody, poté ho slijte a nechte dva dny klíčit na vlhké utěrce. Pravidelně ho proplachujte, aby neplesnivěl. Na pánvi rozehřejte máslo, sádlo nebo olej, přidejte naklíčený hrách a lehce jej osmahněte, dokud nemá zlatavou barvu. Osolte a dochuťte pepřem či dalším kořením. Do sladké verze přidejte místo pepře a koření lžičku medu.