Staročeská pučálka je jednoduché, ale výživné jídlo z naklíčeného hrachu, které se v minulosti často připravovalo zejména v době postu. Název pochází ze slova "pučet", tedy klíčit.
Foto: Shutterstock
Jak se pučálka připravovala?
Hrách se nejprve nechal několik dní naklíčit, poté se osmažil na másle, sádle nebo oleji a dochutil solí, pepřem nebo bylinkami. Existovala i sladká verze, kde se hrách sypal cukrem nebo medem.
Historie a význam
Pučálka byla oblíbeným pokrmem už ve středověku, především v období Velikonoc a během postních dnů, kdy se lidé vyhýbali masu. Byla ceněna nejen pro svou sytost, ale také pro vysoký obsah bílkovin a snadnou přípravu.
Dnes se pučálka občas objevuje v tradiční české kuchyni a mezi příznivci zdravého stravování, protože naklíčený hrách je bohatý na živiny a lépe stravitelný.
Budete potřebovat
- 200 g sušeného žlutého hrachu
- 1 lžička soli
- 2 lžíce másla nebo sádla
- 1 lžička kmínu nebo majoránky dle chuti
- 1 lžíce medu (pro sladkou verzi)
Postup
Hrách namočte den předem do vody, poté ho slijte a nechte dva dny klíčit na vlhké utěrce. Pravidelně ho proplachujte, aby neplesnivěl. Na pánvi rozehřejte máslo, sádlo nebo olej, přidejte naklíčený hrách a lehce jej osmahněte, dokud nemá zlatavou barvu. Osolte a dochuťte pepřem či dalším kořením. Do sladké verze přidejte místo pepře a koření lžičku medu.
Nový komentář