Máte raději bílé, nebo červené víno? A co takhle růžové? Dá se říci, že je pro teplé letní dny nejvhodnější. Someliéři doporučují: Jaké koupit, jak chlazené ho pít a k jakým jídlům je nejvhodnější.

Podle čeho vybrat: Záleží na vašich chuťových prioritách. Polosuchá růžová vína bývají nasládlá, zcela suchá se zase vyznačují pikantní kyselinkou a krásnou ovocnou vůní. Růžová vína je vhodné pít spíše mladší.

Čeští someliéři doporučují tuzemská růžová vína: Vynikají odrůdovou rozmanitostí, krásným aroma, pikantní kyselinou nad celkovou svěžestí, což je dáno tím, že Česko patří k severněji položeným vinařským zemím.

Jak vychlazené podávat? Růžová vína se podávají ještě chladnější než bílá. U suchých se doporučuje teplotu kolem 8–10 °C. Hodí se i do osvěžujících lehkých koktejlů s ovocem.

K čemu ho podávat? Nejvíce se hodí k lehčím typům pokrmů, k rybám, kuřecímu masu, mořským plodům, zelenině a sladší růžová i k dezertům.

Tak na zdraví!

Pijete růžové víno?