DSC_2280.jpg (223 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 6 menších cuket
  • 80 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Cukety si omyjte. Všechny, kromě jedné poloviny, oloupejte. Nakrájejte na kostky.

Ve velkém hrnci si rozehřejte máslo. Na něj dejte opékat najemno nakrájenou cibuli. Po třech až čtyřech minutách přidejte prolisovaný česnek a kostky cukety. Neoloupanou polovinu cukety si nechejte stranou na ozdobení polévky.

Cuketu v hrnci opékejte tři až čtyři minuty a zalijte vývarem. Ochuťte solí a pepřem. Vařte 15 minut do změknutí cukety. Pokud jste krájeli na menší kostičky, může se doba zkrátit na 10 minut. 

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu a ještě dvě minuty povařte. Ochutnejte a podle chuti můžete přidat sůl i pepř. 

Na kousku másla si opečte zbylou polovinu neoloupané cukety, kterou jste nakrájeli na malé kousky. Opékejte jen čtyři až pět minut. Posypejte na povrch polévky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zaujala vás cuketová polévka? Vyzkoušejte další varianty

Cuketová polévka

cuketovapolevka.jpg (161 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Cuketová polévka s Lučinou

cuketova.jpg (71 KB)

Foto: Alena Kolaříková