Bezový sirup

Budeme potřebovat:

  • 15-20 bezových květů
  • 1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 3/4 l vody

Postup:

Bezové květy umyjeme, necháme z nich okapat vodu a zbavíme je silných stonků. Korunní cukr na přípravu sirupu rozpustíme v horké vodě. Přivedeme do varu a vaříme, dokud není je roztok čirý, následně ho nalejeme na květy. Cukrový roztok necháme na 48 hodin odležet v chladu. Poté sirup přecedíme a pro delší trvanlivost 3 minuty vaříme. Horký nalejeme do vysterilizovaných sklenic, dobře uzavřeme a uskladníme na chladném místě.

Po otevření uchováváme v chladničce a rychle spotřebujeme.

Doporučené ředění: 1 díl sirupu na 6 dílů vody.

Tip: Kromě obyčejné limonády využijete sirup i jako přísad do šumivého vína anebo vinného střiku.

Více receptů a inspirace najdete zde.

Reklama