64b50c21769f2krk.jpg

Obyčejná nedochucená krkovice se dnes na české grily dostane už jen výjimečně. Při grilování sice stále hraje hlavní roli maso, ale Češi ho rádi zkoušejí v nejrůznějších úpravách a podobách. Navíc se přidala také široká škála příloh a doplňků včetně grilované zeleniny, mnoha druhů sýrů, marinád a omáček. Nechybí však ani odvážnější experimenty, jako například grilované ovoce, netypické kombinace bylinek pro originální chuť a vůni či dokonce dezerty na grilu. „Grilování se posouvá stále dopředu a rozmanitost na jídelním stole roste. Češi v tomto ohledu patří mezi průkopníky mimo jiné i díky tomu, že je zde dlouhá tradice chataření a chalupaření, takže o vhodné prostory není mezi lidmi nouze. V poslední době navíc přibývá i veřejných grilovacích stanovišť ve městech,“ vysvětluje kuchař Zdeněk Marcín jehož specializací je především příprava masa a grilování.

64b50b7a63ed1mistriodfochu.jpg

Nové chutě pro společenskou událost
I když stále více lidí grilování přestává vnímat jako pouhou úpravu masa, kvalitní masné produkty dál zůstávají klíčovým základem. Preference Čechů se ale i u masa na gril v čase proměňují. Mezi favority se řadí kuřecí a vepřové maso. Na vzestupu jsou také ryby, jež dnes představují třetí nejvyhledávanější druh masa pro grilování. „Lidé obecně rádi zkoušejí nové chutě, třeba u vepřového vyhledávají kromě marinovaných krkovic také panenky, zkoušejí rovněž různé druhy ryb a hovězího. Trendem posledních let je i grilování mletých mas v podobě hamburgerů, šašliků a špízů. Celkově je vidět vyšší důraz na kvalitu a čerstvost, což odpovídá tomu, že se z grilování stala společenská událost,“ popisuje vedoucí masozávodu Kaufland ČR a Člen představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Vladimír Janda.

masovyult.jpg

Podle Jandy, který v oboru zpracování masa působí již 35 let, lidé mnohem častěji, než dříve kupují čerstvé maso a marinují si ho pak doma sami. I proto se Kaufland v rámci privátní značky K-mistři od fochu z Modletic!, která nabízí výrobky z vlastního masozávodu v Modleticích, snaží nabídku neustále rozšiřovat a přicházet s novinkami. „Velmi pozitivní reakce máme například na vinnou klobásu podle receptury z roku 1955, která je na gril skvělou volbou,“ doplňuje Janda.

panenka-final.jpg

Chleba s hořčicí vystřídala zelenina či sýry
Zatímco v minulosti se mnozí Češi spokojili k masu z grilu s chlebem a hořčicí, dnes je nadstavba příloh a chutí mnohem pestřejší. Už jen málokdo si dovolí přátele, rodinu, ale i sebe u grilování odbýt. Z příloh se tak stále více prosazuje zelenina včetně druhů, které byly na grilu v minulosti raritou – například chřestu či lilku. Podle kuchaře Marcína je klíčové zeleninu na gril hlavně správně nakrájet, aby zůstala během přípravy co nejdéle šťavnatá a vláčná. „Například k rybám se skvělé hodí cuketa či lilek, které je potřeba krájet na kolečka o tloušťce alespoň 1 centimetru. K vepřovému masu lze použít kořenovou zeleninu a v kurzu je v poslední době také zelí,“ říká zkušený kuchař. Žádná pevně daná pravidla podle něj ale neexistují, lidé zkrátka jedí zeleninu, kterou mají rádi.

Vedle zeleniny jsou stále častější volbou pro české grily také sýry. V rámci speciální řady řetězce Kaufland Let´s BBQ je to například uzený polooštiepok se švestkovou omáčkou s chilli nebo Camembert v balení po čtyřech, jehož součástí je buď brusinková omáčka nebo grilovací koření. Pro vegany nabízí značka K-take it veggie rostlinnou alternativu v podobě přírodního či uzeného tofu, jež se běžně nakládá do směsi koření stejně jako maso na gril.

64b50cc19cd39bylinky.jpg

Výsledek podtrhnou omáčky či bylinky
Ke grilování neodmyslitelně patří také nejrůznější marinády, dipy a omáčky, které dokážou masu, zelenině či sýrům dodat ještě zajímavější chuť. Například k rybám se hodí mladé bylinky, jablka nebo česnek, který dokáže dodat šmrnc i vepřovému masu – stejně jako jablka, švestky nebo hořčice. Výrazně na vzestupu jsou však v posledních letech především bylinky. „Příznivci grilování si je často pěstují čerstvé u sebe na zahradě, což jim umožňuje více experimentovat s chutěmi. Díky dobré dostupnosti v obchodech si ale originální bylinkové kombinace mohou dnes dopřát i lidé, kteří zahradu nemají,“ popisuje Marcín s tím, že fantazii se meze nekladou. Prakticky jakékoli maso lze podle chuti kombinovat s jakoukoli bylinkou.

vinna.jpg

V prodejnách Kaufland jsou k dispozici dokonce rovnou hotové grilovací omáčky ze speciální grilovací řady Let´s BBQ. Ta zahrnuje například velmi ostrou omáčku s feferonkami a chilli, nebo oblíbenou pikantní kořeněnou salsa omáčku s rajčaty a paprikou.

Připravit skvělé jídlo na grilu nebylo nikdy tak snadné.
Vyzkoušejte čerstvost a pestrost chutí i vy!

QR.jpg