image.pngFoto: Pernerka

Suroviny

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g hladké rýžové mouky Pernerka
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
  • 150 ml oleje
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • šťáva ze dvou citronů
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.  

Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut. 

Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.

Citronové menu

Citronová bábovka

babovka.jpg (75 KB)

Citronový koláč - Tarte au citron

citronkolac.jpg (30 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama