22e1e7-kolac.jpeg (231 KB)Foto: Alena Kolaříková

Máte doma celiaka a chcete mu upéct moučník? Jakou mouku použít?

Rýžová mouka: Rýžová mouka je možná nejčastěji používanou bezlepkovou moukou, a to díky své neutrální chuti. Je vhodná pro různé druhy pečiva a koláčů.
Mandlová mouka: Tato mouka je vyrobena z jemně mletých mandlí a dodává pečivu jemně ořechovou chuť a dezertům vláčnost a vlhkost. Hodí se zejména pro koláče, muffiny a sušenky.
Kokosová mouka: Kokosová mouka má vysoký obsah vlákniny a jedinečnou chuť. Je třeba ji používat s opatrností, protože absorbuje mnoho tekutiny, což může ovlivnit konzistenci těsta. Navíc má výraznou chuť a vůni.
Pohanková mouka: Pohanková mouka má výraznou chuť a je vhodná do palačinek a sladkého pečiva.
Cizrnová mouka: Vyrobena z mleté cizrny, tato mouka dodává pečivu jemně ořechovou chuť a je bohatá na bílkoviny. Používá se hlavně v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami.
Quinoa mouka: Quinoa mouka je výživná alternativa, která dodává pečivu jemně ořechovou chuť. Obvykle se míchá s jinými moukami pro vyvážení chuti a textury.
Tapioková mouka: Tato mouka je vyrobena z kořene manioku a často se používá jako zahušťovadlo. Při pečení se používá ve směsi s jinými moukami.

Při pečení bez lepku je často nejlepší používat směs různých bezlepkových mouk, aby se dosáhlo správné struktury a chuti. Kromě toho je dobré mít na paměti, že bezlepkové těsto může mít odlišnou konzistenci, a proto může být potřeba upravit množství tekutin nebo dalších ingrediencí.

ccecec34856be-be5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Bezlepkový recept: Makový dort

Suroviny

  • 3 přezrálé banány
  • 3 vejce
  • 2 polotučné tvarohy (celkem 500 g)
  • 200 g mandlové mouky
  • 50 g pekanových ořechů nasekaných
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 hrsti borůvek nebo 2 nastrouhaná jablka

Postup

Banány rozmixujte s vejci a tvarohem. Přimíchejte mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte nasekané ořechy.

Zapékací misku nebo plech o rozměru cca 25 x 35 cm vyložte pečícím papírem a vlijte do ní těsto. Nahoru nasypejte trochu ovoce.

Troubu předehřejte na 170 °C. Pečte 40 minut.

Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.