Vystačí na: asi 3,5 l sirupu
Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady:

  • 2 kg cukru
  • 2 l vody
  • 20 velkých očištěných květů černého bezu
  • 4 chemicky neošetřené citróny
  • 2 balíčky Sirupfixu Dr. Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu sirupu polovinu cukru ve velkém hrnci zkaramelizujeme. Odstavíme a opatrně přilijeme 2 l vroucí vody. Odstavíme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Přidáme květy černého bezu, citróny nakrájené na plátky, 2 balíčky Sirupfixu, zbytek cukru a důkladně zamícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin v chladničce macerovat.
  2. Druhý den směs scedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme do varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Lahve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je položíme naležato.

TIP: Namísto citrónů můžeme přidat limetky nebo grep spolu s lístky máty či meduňky. Namísto bílého řepného cukru můžeme použít třtinový cukr.

Více na OETKER.CZ

Reklama