Vitamín B12, který se vyskytuje v potravě živočišného původu, pomáhá při obnově nervových buněk a tvorbě DNA.
Nová studie anglických odborníků nyní prokázala, že jeho nedostatek také urychluje atrofii (zmenšování) mozku během stárnutí.
Výzkumníci z Oxfordské univerzity sledovali 107 dobrovolníků ve věku 61 až 87 let, rozdělených podle přísunu vitamínu B12 v potravě.
Po pěti letech výzkumu se ukázalo, že jedinci, kteří ho dostávali nejméně, měli největší úbytek mozkového objemu.
"Naše studie odkrývá nové tajemství, jak působí vitamíny skupiny B na mozek. Ubývání mozkové hmoty s postupujícím věkem díky tomu budeme moci zpomalit," říká vedoucí výzkumu profesor David Smith.
Staří lidé proto mají dbát na vyváženou stravu bohatou na drůbeží a rybí maso a mléčné výrobky.
Nový komentář
Komentáře
Já teď užívám Pangamin kvůli vlasům. Tam toho Béčka je, doufám tedy, že budu i chytřejší. Ještě si dám asi pivko.
shb: No to snad nemyslíš vážně! Porovnávat pivo a víno může jenom...!
OlgaMarie: od B je toho v pivu víc- tím je zdravé, ale tak cca 2 deci denně- je to dobré i na trávení (tzv. pivní paradox, platí to jako u vína)
ad 5 / Solei: sádlo a škvarky jsou lepší než margarín, ale musíš mít trošku pohybu a ne jen pohyb křeslo versus WC a špížka
a celé
Jinak ti zalepí cévy a zatemní mozek
Taková domácí krkovička
arjev: měla by jsi ji poučit ještě o variantách u vepřového a hovězího: nemoc šílených krav, prasečí mor, slintavka, kulhavka, svalovec stočený, atd. atd. ... ale to asi ví a vzhledem k upřímné lásce bučidla a krkovičky je jí to srdečně jedno. Takovou mám v rodině také a dlabe se tím denně. Ryby a kuřata také nejí a nemoci jsou jen výmluvou. Což jí ale nebrání, aby při pečení kuřete mohla k němu přiložit pár kousků krkovičky.
arjev: mně sůl nic neprovede, i když to není moc příjemné, ale přemaštěné jídlo - to mne opouští v téměř nezměněné podobě, nestihne se změnit
Solei: všeho s mírou. Já moc nesolím, používám koření a nedávno, když jsem byla na trachtaci kde bylo dosti soleno, jsem moc nejedla maso. Střevní problémy nejsou vítanými hosty na banketech. Papala jsem dobré pečivo... Jeden podobně postižený nesolič byl sympaťák a tak jsme to táhli dva bez masa a šíleně jsme se chechtali, jaké by to bylo, kdybychom si takto povídali z kadibudek
arjev: měla bys tchyni opravit neb žije v bludu, v rybách není olovo ale rtuť
ale jinak má baba veskrze pravdu - vzpomeň si na nápisy na krámech - maso, drůbež, ryby - z toho vyplývá, že drůbež a ryby nejsou maso.
A sádlo, škvarky a bůček jsou rozhodně zdravější než než margarín.
Moje tchýně zásadně nejí:drůbeží a rybí maso a mléčné výrobky.
Drůbež má ptačí chřipku, rybí maso je samé olovo a mléčné výrobky jsou pro ni drahé. Takové sádlo, škvarky, bůček ... a já se divím, že se s babou nemohu domluvit
OlgaMarie: se samotným vegetariánstvím nesouhlasím, ale toleruji takové lidi, i když mně to popuzí hlavně u dětí.
Mně řekli, že průzkum na 400 lidech v zemi která má 10 mil obyvatel je málo. Jakou má tedy vypovídací hodnotu průzkum na stovce lidí na planetě, která má 6 mld?
Solei: No to mně vyrazilo dech. Znám dost vegetariánů velmi chytrých. Vitamíny skupiny B jsou v pivu? Vida, vida. Já se o pivu vyjadřuji jako o blbosti do hlavy. Jinak běžecký rekord na 100 km Jizerskými horami stále drží celoživotní vegetarián. Asi je to dement.(?)
Aha, to je novinka o které jsem ještě na základce neměla ani tušení, ale jsem ráda že už na střední mi tuto informaci řekli (cca před 15ti lety) a byla jsem tedy o krok napřed před americkými vědci.
Ale teda musím říct, že tohle je podpásovka pro vegetariány, to všichni ti co nejí maso mají náběh na demenci?