Fettuccine Alfredo
Původ těstovin s krémovou sýrovou omáčkou sahá, jak jinak než do Itálie. Autorem receptu, který je založený pouze na těstovinách, máslu a parmazánu, je kuchař Alfredo Di Lelio. Ten pokrm nejprve uvařil své manželce vysílené porodem a potom ho zařadil na menu své restaurace v Římě. Stalo se tak v první polovině dvacátého století.
Foto: Shutterstock
Vejce Benedikt
O původu typicky snídaňového pokrmu koluje hned několik teorií. Opečené pečivo s plátkem uzeniny, ztraceným vejcem a holandskou omáčkou si podle jedné z nich měl v hotelu Waldorf Astoria vyžádat burzovní makléř Lemuel Benedict v roce 1894 jako způsob, který mu má pomoci zbavit se kocoviny.
Pralinky
Za čokoládovými bonbony, které byly původně tvořeny ořechy v cukru smíchanými s čokoládou, stojí kuchař francouzského maršála ze sedmnáctého století. Maršál se jmenoval Plessis-Praslin a právě od slova Praslin bylo dovozeno slovo pralinky.
Pizza Margherita
Rodištěm asi nejznámější varianty pizzy je Neapol a rokem zrození je 1889. Tento dnes již legendární pokrm poprvé připravil kuchař Rafael Esposito. Chtěl uctít italskou královnu Margheritu a těsto ozdobil ingrediencemi v barvách italské vlajky – bílou zastupuje sýr, červenou rajčatová omáčka a zelenou bazalka.
Avokádo Hass
Slůvkem Hass se označuje vůbec nejpěstovanější druh avokáda s bradavičnatou slupnou a přezdívkou ropucha. Pojmenované je podle poštovního doručovatele a amatérského zahradníka Rudolpha Gustava Hasse, který tuto odrůdu ve dvacátém století vypěstoval jako první.
Pavlova
Dort z vyšlehaných bílků s ovocem a šlehačkou je národním dezertem jak v Austrálii, tak na Novém Zélandu. Tyto dvě země se totiž přou o jeho původ, i když blíže má zřejmě na Nový Zéland. Zákusek vznikl na počest ruské baleríny Anny Pavlovové, která v letech 1926 a 1929 obě země navštívila. Dort z bílkového sněhu měl připomínat její baletní sukýnku.
Foto: Shutterstock
Caesar salát
Július Caesar ho sice nevymyslel, ale i o původu tohoto oblíbeného salátu existuje více teorií. Za jeho tvůrce je považován kuchař Caesar Cardini, který provozoval rodinnou restauraci v Mexiku. Povídá se, že mu 4. července 1924 došly v restauraci některé suroviny, a aby nemusel hosty poslat domů, vytvořil ze zbylých ingrediencí salát. Další verze tvrdí, že si na salátu poprvé pochutnal americký letec a že se také původně jmenoval Letcův salát. Cardini začal v roce 1948 s tovární výrobou dressingu a možná vás překvapí, že ančovičky v původní receptuře nebyly.
Carpaccio
Za carpacciem, které původně tvořilo na tenké plátky nakrájené hovězí maso s omáčkou, stojí italský šéfkuchař Giuseppe Cipriani. V roce 1950 od něj jako první tento pokrm ochutnala hraběnka Amalie Nani Mocenigo. Ta si prý vyžádala jídlo ze syrového masa, které ale nebude tatarský biftek. Jméno dostal pokrm podle malíře jménem Vittore Carpaccio. Zrovna měl v Benátkách výstavu svých děl, v nichž často kombinoval červenou a bílou či béžovou barvu.
Foto: Shutterstock
Bešamel
Bílá omáčka, která je základem mnoha dalších, se ve Francii a také v Itálii vařila už od 14. století. Jméno a chuťové vylepšení jí ovšem dal kuchař a autor kuchařek François Pierre de la Varenne v 17. století. Vařil pro královnu Marii Medicejskou a omáčku pojmenoval bešamel podle Louise de Béchameila, francouzského mecenáše, finančníka a milovníka dobrého jídla.
Zdroje: Stars Insider, Miluji Itálii, Wikipedia, Dvojka.Rozhlas
Nový komentář
Komentáře
Zrovna na Valentýna jsem poprvé vůbec dělala Pavlovu dle receptu zde uveřejněného .
https://zena-in.cz/clanek/uchvatna-pavlova-jednodussi-nez-si-myslite
Povedla se dokonale a měla velký úspěch - děkuji