624c0ae2d8553cl.jpg
Foto: Shutterstock

Mezi neobvyklé příchutě, které se ale zahalené do lákavě vypadající fazolky tváří nevinně, patří mimo jiné černý pepř, ušní maz, žížala, zvratky, konzerva pro psy či shnilé vejce.

Ve skutečných fazolkách ovšem rozhodně nejsou rozemleté opravdové zvratky, shnilá vejce, ušní maz nebo žížaly. Před časem o jejich výrobě pro magazín Today pohovořil mluvčí společnosti Jelly Belly Sanders Perry.

V tom, jak daná věc chutná, hraje podle něj velmi důležitou roli vůně. Nejprve tedy probíhá analýza věci, která se stala předlohou pro konkrétní příchuť cukrovinky. V přístroji, kterému se říká plynový chromatograf, dojde k přeměně předlohy v plynné skupenství. Následně se analyzuje chemické složení vzniklých par a na základě toho pak vznikají jednotlivé příchutě.

Sanders Perry uvedl konkrétní příklad v podobě příchuti smradlavých ponožek. Vedoucí pracovník týmu nechal své nošené ponožky několik dnů v uzavřeném plastovém sáčku a potom je dal do chromatografu, který vytvořil zprávu o chuťovém složení ponožek. Na základě toho se pak připravily fazolky, které mají jejich příchuť připomínat.

Zdroje: Wikipedia, Today

Reklama