A nejen to, Velikonoce jsou také velice významným církevním svátkem. Velikonocům předchází čtyřicetidenní postní doba a po ní Pašijový týden, ve kterém má každý den svůj zvláštní název - Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota. Po tomto týdnu následuje Boží hod velikonoční (neděle) a Pondělí velikonoční.
Téměř každý z těchto dnů má své tradice, které se dodržovaly a mnohde ještě dodržují. A to se týká také jídelníčku.
Jedla se jen zelená strava, například špenát, aby člověk byl celý rok zdravý.
Vyzkoušejte třeba:
Špenát z kopřiv
Medvědí špenátové rizoto
Koláč se špenátem
Špenátová polévka od Anezsky
Špenátové suflé
V tento den se také pekly jidáše, obřadní pečivo z kynutého těsta. Recept na ně najdete TADY.
Na Bílou sobotu se peče mazanec a velikonoční beránek. Smetanový bochánek vám nahradí mazanec a určitě vám také zachutná náš netradiční Mrkvový beránek s čokoládovou polevou.
V anketě, která probíhala na diskuzi Kuchyňka, odpovědělo 43 % čtenářek, že beránka pečou, protože bez něj by nebyly ty pravé Velikonoce.
Pouhých 9 % naopak beránka nepeče, protože nepečou prostě nikdy a nic :-)
25 % čtenářek má to štěstí, že jim beránka upeče maminka, tchyně, babička či někdo jiný (patřím mezi ně).
A 23 % žen-in dává přednost mazanci před beránkem.
Příště: Velikonoční hodování
Nový komentář
Komentáře
peču
velikonočního beránka peču každé Velikonoce
špenátové recepty jsou super
gavi — #3 tak to by me doma muz nejedl

špenátovou polévku jsme měli včera a špenát minulý týden ale půjdu mrknout na medvědí česnek jestli už leze
Mně všemi recepty!!Jidáše možná letos vyzkouším.
těma špenátovýma receptama jste mi udělali radost