Běloruští vědci přišli s nápadem, který by prý mohl pomoci nastartovat krizí postižené hospodářství - měly by se tam začít chovat jedlé žáby. Odborníci tvrdí, že export místní pochoutky by mohl z bývalého sovětského státu udělat zemědělskou velmoc.
„Máme ohromný potenciál. Bělorusko by mohlo očekávat velký příliv zahraniční měny, kdybychom rozvinuli možnosti chovu těchto obojživelníků,“ říká Ruslan Novicky, člen místní Národní akademie věd. V Bělorusku žijí skokan skřehotavý, skokan krátkonohý i skokan zelený a tyto druhy žab jsou v mnoha zemích považovány za pochoutku.
Jak uvádí agentura Ananova, Novicky říká, že masový chov zmíněných obojživelníků by ani moc nestál, protože by se daly využít již existující rybí sádky.
„Je to velmi prosté. Žáby by se daly chovat zároveň s rybami v rybníčcích,“ vysvětluje Novicky. Dodal také, že žáby by se samozřejmě daly prodávat i na vědecký výzkum.
No vida, to je nápad! A co třeba rusi? :-)
Nový komentář
Komentáře
V restauraci bych si je možná dala, ale doma bych je nedělala. Musí to být piplačka, i když asi menší než se šneky.
Hmmm
Nyotaimori: spousta žen má v posteli něco jiného a přesto například v Asii považují zvířecí penis za vybranou lahůdku
Ťapina: čápi to mají v popisu práce, ti musí!
gerda: A čápi můžou?
tatulah: pořád je mi těch žab líto. Vidím armádu ekologistů s kyblíky, jak je přenášejí přes silnice a vy je tady chcete žrát?!
...a z kůže budou třeba řemínky k hodinkám
gerda: když jsou to ty velký žáby, tak se jí stehýnka, ale malý se dělají celý. Teda bez hlavy, vypadá to jako miniaturní kuřátko.
Ťapina: néééé
http://obrazky.kudlanka.cz/5za.jpg
gerda: To bych si skoro tipla, že nespotřebovatelný odpad z krávy je v současné době při opatřeních kvůli BSE na procenta vyšší.
Ťapina: ó ne, víš, co mě první napadlo? A co se zbytkem těla - pokud vím, tak se jí žabí stehýnka a vždycky mi přišlo dosti blbé kvůli dvěma nohám zabíjet celou žábu. Teda, vím i o případech, že se žábě vzala jenom ta stehýnka a pak ať si dělá co chce, pevně věřím, že i k tomu by u nás časem došlo.
gerda: No jistě, pryč s těmahle cizáckýma vymyšlenostma. Správná česká hospodyňka vaří šnycl, špagety a čínu
ToraToraTora: a začneme mluvit francouzsky.
Žáby jsou dobré. Možná s rozšířením jejich chovu na východě by poklesla jejich cena, staly by se běžnou součástí i naší kuchyně, ale obávám se, že česká kuchařka by je zase nacpala do trojobalu, tak radši nic
jo, žáby, chutnaj mi, ale vidět je nemusím
Není to spíš kachna?